Pohánkové rizotowww.pixabay.com
StoryEditor

Zdravé a jednoduché: Pohánkové rizoto so šampiónmi, ktoré si zamilujete

15.04.2019, 12:41
Recepty a tipy
Pohánka alebo obilie chudobných prekvapuje svojou silou.

Zázrak zo slovenských záhrad
Je to superpotravina, ktorá vďaka svojmu bezlepkovému zloženiu je vhodná aj pre celiatikov. Zatracovaná obilnina obsahuje veľmi cenný flavonoid rutín (označuje sa aj ako vitamín P).

Vďaka nemu nedochádza vo vašom tele k oxidácii vitamínu C a pôsobí tak ako ochrana vašich ciev pred voľnými radikálmi a vznikom rakoviny. Pomáha pri krvácaní, posilňuje žily a cievy, imunitu, no aj potenciu. Pohánka pomáha dokonca aj pri nervozite a podráždenosti. Stačí si uvariť pohánkový odvar.


Tip: Pripravte si pohánkový odvar – uvarte ako ryžu, nadbytočnú vodu nalejte do pohára a vypite.


Kto si musí dať na pohánku pozor?
Ľudia s vysokým krvným tlakom by ju nemali konzumovať denne, pretože pri dlhodobom častom užívaní môže mierne zvýšiť krvný tlak.

Potrebujeme:
1 šálku pohánky
400 g kuracích pŕs
20 dag šampiňónov
1 červenú papriku
1 hrsť rukoly
1 cibuľu
2 ks cesnaku
1 KL oregana
soľ
čierne korenie
40 g masla
olivový olej

Postup:
Pohánku najskôr uvaríme. Medzitým na panvici zohrejeme lyžičku olivového oleja a 20 g masla. Orestujeme na nej cibuľu a cesnak. Pridáme nakrájané šampiňóny a osmažíme. Celú masu osolíme, okoreníme a pridáme oregano. Nakoniec pridáme rukolu a odstavíme. Do pohánky pridáme zvyšných 20 g masla, počkáme, kým sa rozpustí a pridáme zeleninovú zmes. Kura dochutíme podľa chuti, ugrilujeme na panvici a pridáme do pripravenej pohánkovej zmesi. Môžeme podávať.


Tip: Rizoto si môžeme ešte posypať nastrúhaným parmezánom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 03:41