shutterstock.com
StoryEditor

Purpurová jeseň: Dajte šancu červenej repe v netradičných kombináciách!

18.09.2019, 14:00
Recepty a tipy
Červená repa vykúzli na vašom tanieri hotové umenie. Získa si vás nie len originálnou farbou, ale predovšetkým zaujímavou chuťou.

Pesto z červenej repy

Príprava: 15 minút & pečenie: 60 minút

Potrebujeme:

3 väčšie červené repy

2 strúčiky cesnaku

60 g mandlí

130 g parmezánu

3 PL olivového oleja

šťavu z 1/2 citróna

mleté čierne korenie

soľ

Postup:

Repu umyjeme, každú zvlášť zabalíme do alobalu a pečieme v rúre asi 60 minút domäkka. Necháme vychladnúť, ošúpeme, nakrájame na kusy a vložíme do mixéra. Pridáme ošúpaný cesnak, mandle, nastrúhaný alebo nakrájaný syr, olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Zmes rozmixujeme na hladkú kašu. Premiešame, ochutnáme a v prípade potreby dochutíme soľou, korením, prípadne zriedime trochou vody.

Náš tip: Pesto si môžeme pripraviť aj do zásoby. Naplníme ním menšie sklenené fľaše, vrch polejeme troškou oleja a sterilizujeme.

Náš tip: Pesto môžeme použiť ako omáčku na cestoviny, nátierku na mäsové sendviče alebo burgery.

Pohánkové lievance so šalátom z červenej repy a jogurtu

Príprava: 30 minút

Suroviny na 2 porcie

lievance

150 g pohánkovej múky

200 ml mlieka

1 vajce

1 ČL prášku do pečiva

olej

soľ

šalát

100 g červenej repy

100 g jabĺk

70 g smotanového jogurtu

mleté čierne korenie

citrónová šťava

med

soľ

Postup

  1. Vajcia si vyšľaháme metličkou, pridáme mlieko, múku, trochu soli, prášok do pečiva a vymiešame na hladké cesto, ktoré necháme 10 minút odpočívať. Panvicu na lievance alebo obyčajnú nepriľnavú panvicu potrieme trochou oleja a zohrejeme.
  2. Pomocou polievkovej lyžice nalejeme cesto na panvicu a pomaly z každej strany pečieme. Obracaním sa neponáhľame, inak sa nám lievance roztečú a stratia tvar.
  3. Repu a jablká ošúpeme, na jemno nastrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Jogurt zmiešame so soľou, korením a trochou medu. Pridáme k repe a jablkám a premiešame. Necháme postáť a podávame s pohánkovými lievancami.

 

Tip: Panvicu potrite papierovým kuchynským obrúskom namočeným v oleji. Oleja bude menej a lepšie ho roztriete.  

Lasagne s pestom z červenej repy

Príprava: 30 minút

Pečenie: 60 minút

Suroviny na 6 porcií

1 kg mletého bravčového mäsa z pliecka

300 g lasagní

4 PL repového pesta

2 PL lístkov oregana

1 malá cibuľa

3 strúčiky cesnaku

150 ml bieleho vína

1 PL masla

100 g kyslej smotany

mleté čierne korenie

olivový olej

soľ

 

Postup

  1. Cibuľu a cesnak nakrájame najemno a opražíme na oleji. Pridáme mleté mäso, soľ, korenie, oregano a opečieme. Zmes podlejeme bielym vínom, alkohol necháme odpariť, na záver zjemníme maslom.
  2. Plátky lasagní krátko povaríme v osolenej vriacej vode. Scedíme, prepláchneme studenou vodou a rozložíme vedľa seba na potravinársku fóliu, aby sa nezlepili.
  3. Zapekaciu misu vymažeme olejom. Na dno rozložíme plátky lasagní, potrieme repovým pestom a 1/3 mäsovej zmesi. Postup opakujeme tak, aby na vrchu ostali lasagne. Vrchnú vrstvu potrieme pestom a kyslou smotanou. Pečieme v rúre pri teplote 200 °C asi 40 minút.

 

Tip: Vegetariánsku verziu lasagní získame, ak nahradíme mäso koreňovou zelenou a pridáme bešamel.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 09:44