Stockfood
StoryEditor

Táto štóla vám zaručene zachutí

09.12.2017, 10:00
Recepty a tipy
Do Vianoc zostávajú ešte dva týždne, najvyšší čas upiecť skvelú štólu. Vybrali sme pre vás recept z Evity - Vianočného pečenia a varenia, ktorý je ešte stále na stánkoch.

Príprava: 15 minút & kysnutie: 30 minút & pečenie: 50 minút

Potrebujeme na 1 štólu:

165 ml vlažného mlieka

1/2 kocky droždia

70 g cukru

380 g hladkej múky

75 g masla

25 g masti

25 g rastlinného tuku

150 g hrozienok

70 g pokrájaných mandlí

60 g kandizovanej pomarančovej a citrónovej kôry

1 vajce

1 ČL citrónovej kôry

2 PL rumu

1 ČL soli

1/2 ČL muškátového orieška

50 g masla na potretie upečenej štóly

1/2 hrnčeka práškového cukru na posypanie

 

Postup:

V hrnčeku s 50 ml vlažného mlieka rozpustíme droždie a vmiešame lyžičku cukru a toľko múky, aby vzniklo riedke cestíčko. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vzísť. Do misy preosejeme 4/5 múky, primiešame soľ, muškátový oriešok, hrozienka, mandle, kandizovanú aj strúhanú kôru. Prilejeme zvyšné mlieko, vmiešame rozšľahané maslo s vajcami a rumom a mlieko s droždím. Miešame, kým sa cesto nespojí. Postupne zapracujeme tuk a nakoniec primiešame zvyšnú múku, aby sme dostali polotuhé cesto. Miešame, kým sa cesto prestane lepiť na misu. Cesto zakryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť. Potom ho rozvaľkáme na 2,5 centimetra hrubý plát obdĺžnikového tvaru. Kratšie okraje zahneme niekoľko centimetrov smerom k stredu tak, aby plát dostal pravidelný tvar. Dlhšie okraje stočíme do 2/3 šírky a z druhej strany oproti stočíme zvyšnú tretinu. Štólu potom položíme stočenou stranou dolu na plech vystlaný papierom na pečenie. Z hornej strany ju v mieste, kde sa dotýkajú obe stočené časti pozdĺžne, malíčkovou hranou ruky pretlačíme. Necháme asi 30 minút kysnúť.

Rúru predhrejeme na 165 °C a štólu pečieme asi 50 minút. Ak začne príliš hnednúť, zakryjeme ju alobalom. Po upečení zo štóly zoškrabneme prepečené hrozienka, ktoré bývajú tvrdé a horké. Horúcu štólu niekoľkokrát potrieme zvyšným rozpusteným maslom, hojne posypeme cukrom a necháme vychladnúť. Dobre chutí už po týždni odležania, ale môžeme ju upiecť už začiatkom adventu, nechať vychladnúť, zabaliť do alobalu alebo potravinárskej fólie a skladovať pri teplote do 15 °C.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 13:44