imbd
StoryEditor

Potajme plakal od bolesti. Július Satinský nechcel, aby ho ľudia videli utrápeného

05.05.2021, 18:00
Celebrity
Legendárny komik Július Satinský († 61) bral život s nadhľadom a pred svetom skrýval každý bôľ. Chcel totiž rozdávať smiech, nie zármutok.

Július Satinský, rodený Bratislavčan, vyštudoval pedagogiku, učiteľa však nikdy nerobil. Jeho túžbou bolo herectvo, na školu ho avšak neprijali, a tak sa dal na štúdium dramaturgie. Svojho hereckého sna sa však nevzdal, preto, aby bavil ostatných, sa skrátka narodil. Satinský odmalička rozveseľoval svoje okolie, miloval rečniť a zo všetkého najradšej rozprával vymyslené historky. Hovorilo sa, že kde sa začína Satinský, tam sa končí pravda. Mal unikátny dar a v našich končinách aj nevídaný – spojiť noblesu s komedianstvom.

So svojím takmer celoživotným druhom Milanom Lasicom si padli do oka ešte ako mladíci pri divadelnej hre Dvanásť mesiačikov. Časom utvorili komediálnu dvojicu, ktorá sa, ako vieme, stala legendárnou. Spolu vystupovali v divadlách, ale taktiež i v muzikáloch, vo filmoch, písali spolu humorné skeče, scénky a dialógy. Vyše štyridsať rokov si stáli verne bok po boku a bavili všetky generácie. Ich inteligentný a nenútený humor bolo čosi nové, originálne, a preto mali nespočetne veľa priaznivcov. Nemuseli sa pritom uchyľovať k vulgarizmom ani primitívnostiam.

Svojou nespútanosťou a prirodzenosťou dokázal Satinský očariť a pobaviť zároveň. Bol to skrátka zabávač na plný úväzok. No i keď jeho život mohol vyzerať ako jedna veľká komédia, dostal od neho niekoľko nepekných a hlbokých rán priamo do srdca.

Fešák Satinský mal odmlada veľa obdivovateliek a sám bol veľkým milovníkom žien, rád s nimi trávil čas a skrátka vedel, ako na ne. Hovorieval, že miluje šťavnaté čučoriedky i zrelé jabĺčka. Jeho prvou láskou bola tanečnica z Lúčnice Oľga Lajdová. Zoznámili sa pri nakrúcaní filmu, keď mal iba 20 rokov. Romantické listy, ktoré jej písal, sa zachovali dodnes a boli vydané v knihe Listy Oľge. Jemná kráska ho priťahovala najmä svojou nedostupnosťou a plachosťou. „Bozkávam Vás drzo na ústa,“ písal jej ako zamilovaný mládenec.

Nakoniec si získal jej srdce, zosobášili sa, prežili spolu dlhých dvadsať rokov, avšak ich lásku prekazila tragédia. Oľga bola navštíviť strýka na Panenských ostrovoch, výlet sa však skončil nešťastím. Utopila sa pri kúpaní v Karibskom mori a Julo tak prišiel o to najdrahšie, čo na tomto svete mal. Vtedy však ešte netušil, že toto nebude jediný jeho bôľ, ktorý bude musieť prekonať...

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 02:13