SND
StoryEditor

Prirovnávali ho k Charliemu Chaplinovi, on však slávu neznášal. Herec Jozef Kroner chcel viesť skromný život

18.02.2021, 17:30
Celebrity
Herec Jozef Kroner patrí k predstaviteľom, ktorých meno poznajú aj generácie, ktoré prišli na svet už na sklonku jeho života.

Jozef Kroner na rozdiel od svojich hereckých kolegov neštudoval na vysokej škole, práve naopak. V čase, kedy sa začal venovať ochotníckemu divadlu, ktoré ho napokon aj dostala do povedomia, pracoval ako robotník a neskôr vedúci dielne. Sám pochádzal z dvanástich súrodencoch a o tom, čo je skutočná, namáhavá práca, vedel svoje. Napriek veľkej sláve, ktorá postupne prichádzala vďaka jeho hereckému talentu, tak nezabudol na skutočné hodnoty, ku ktorým bol vychovávaný už ako malý chlapec. Nehovoriac o vážení si práce a vôbec možnosti, že si môže zarábať aj tým, čo najviac miluje - hraním. 

Na začiatku svojej hereckej kariéry však Kroner obsadzoval najmä komediálne postavy s mierne vidieckym nádychom. Bolo to najmä kvôli jeho výzoru, ktorý sa režisérom, ale aj producentom nezdal vhodný na honosné postavy typu kráľ či panovník. Napriek tomu, že nebol podľa nich vyslovene pekným človekom, jeho skutočná krása vyžarovala zvnútra. Aj keď sa oženil, dostával denne listy od svojich fanúšičiek, ktoré svojim šarmom dokázal dokonalo opantať. 

Po tom, ako si zahral v Oscarom ocenenom filme Obchod na korze, ale aj v snímkach, akými boli Jánošík, Sváko Ragan či Pacho hybský zbojník, v celom Česko-slovensku nebolo človeka, ktorý by jeho meno nepoznal. Napriek tomu však zo svojej slávy príliš neťažil, ostával skromný a venoval sa svojej milovanej rodine, ale aj aktivitám. Medzi jeho záľuby patrilo napríklad čítanie príbehov pre tých najmenších. ,,Jeho najväčšou láskou bolo čítať rozprávky pre deti. Viem, že raz mal obdobie, kedy ho veľmi do rozhlasu nevolali, bol nesmierne nešťastný,'' prezradila po dlhých rokoch jeho dcéra Zuzana na odovzdávaní cien, kde sa jedna zo sošiek ušla aj jej už zosnulému ockovi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 09:27