Marylin Monroepinterest.com
StoryEditor

Toto sú šokujúce fakty o legendárnej Marilyn Monroe

11.06.2020, 15:00
Celebrity
Určite si pomyslíte, čo ešte možno o jej živote povedať, keď už všetci vedia všetko. Omyl. Osud tejto nesmrteľnej ikony je do dnešného dňa zahalený rúškom tajomstva a len postupne na svetlo sveta prenikajú ďalšie fakty o Marilyn, ktoré dosiaľ nik netušil.

Ako modelka propagovala vojnu
Vlastným menom Norma Jean Dougherty získala prvú zákazku ako modelka na propagáciu prvej svetovej vojny. Veru, je to tak. Zatiaľ čo Marilynin prvý manžel bol v roku 1944 v zámorí, ona sa na Američanov usmievala z plagátov, na ktorých propagovala potrebu zvýšenia vojenskej morálky.

Ako dieťa ju nik nechcel
To, že Monroe pochádza z detského domova, nie je žiadna novinka. No trauma, akú si vďaka tomu v sebe celý život niesla, už tak rozoberaná nie je. Biologická matka Gladys Pearl Baker, ktorá trpela duševnými chorobami, ju krátko po narodení zverila do výchovy kamarátke Grace McKee. Tá sa o maličké dievčatko stala ako opatrovníčka do roku 1935, keď sa vydala a Marilyn následne putovala z jednej pestúnskej rodiny do druhej. Celkovo vystriedala 11 pestúnskych rodín, až kým sa ako 16-ročná nevydala.

Rada pomáhala, keď mohla
Keď popularita Marilyn začala naberať na obrátkach, poznali ju všade. Kontakty mala na každom mieste medzi hollywoodskou smotánkou, a tak raz zásadne pomohla hudobnej legende Elle Fitzgerald. Tá zostala do smrti jej dlžníčkou po tom, ako nemohla vystupovať pre farbu svojej pleti a pôvod v prestížnych kluboch. Jedným takým bol hollywoodsky klub Mocambo, kde Ella túžila vystupovať. A tak Monroe dvihla telefón, zavolala svojim vplyvným známym a Afroameričanke Fitzgerald vybavila koncert medzi „bielou“ smotánkou, čo vtedy nebolo bežné.

Plastiky pod iným menom
Až po smrti röntgenové snímky preukázali, že Marilyn za život absolvovala dve plastické operácie. Nik o nich však nevedel, keďže ich podstúpila pod falošným menom. Ako Joan Newman si nechala 7. júna 1962, teda iba dva mesiace pred smrťou, implantátom chrupavky napraviť deformitu brady. Následne sa preukázalo, že ešte oveľa skôr dokonca absolvovala miernu rinoplastiku, teda plastickú operáciu nosa.

Preslávený recept na plnku
Nezabudnuteľná sexica vedela nielen zvádzať vplyvných mužov, ale aj výborne variť. Bolo o nej všeobecne známe, že sa rada zvŕtala v kuchyni, vďaka čomu po nej pár originálnych receptov zostalo. Jedným z nich bol veľmi komplikovaný postup výroby plnky do pečeného moriaka alebo kuraťa. Ten uverejnil novinár, ktorý sa špecializuje na recepty, dokonca v denníku New York Times a medzi čitateľmi zožal obrovský úspech. Zo zloženia receptu sa ukázalo, že bol zrejme talianskeho pôvodu.

Vytvorila si zostavu vlastného workoutu
Možno bola oveľa väčšou priekopníčkou, než by sme si mysleli. U nás sa slovo workout, teda tréningový plán pre jednotlivca, v rámci ktorého sa precvičuje celé telo, skloňuje len v posledných rokoch, no Marilyn ho poznala už pred desiatkami rokov. V rámci svojho cvičebného kolečka dvíhala 10 minút činky, plávala, robila strečing a ľahký jogging.

Za život vystriedala desiatky mien
Pred tým, ako zakotvila pri mene Marilyn Monroe, volala sa každú chvíľku inak. Tak teda, narodila sa ako Norma Jeane Mortensonová. Pokrstená bola ako Norma Jeane Baker. Ako modelka používala mená: Jean Norman a Mona Monroe. Neskôr prešla na používanie priezviska Jean Adair. Hotely si ako slávna osoba rezervovala na meno Zelda Zonk. Keď sa liečila na psychiatrii, tak pod menom Faye Miller. Plastiky absolvovala ako Joan Newman. No a napokon až v roku 1956 sa Marilyn Monroe stáva jej oficiálnym, pravým menom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. apríl 2024 16:04