Peter Zakovic
StoryEditor

Rozhovor so Zlaticou Puškárovou: Chybná diagnóza ju postavila na nohy

16.07.2019, 19:00
Celebrity
V televízii Markíza patrí medzi stálice. Na obrazovkách sa s ňou stretávame dlhých 20 rokov, z toho 13 pripravovala vlastnú politickú diskusiu Na telo, kde dokázala byť na politikov poriadne ostrá. Nie je jej za touto reláciou ľúto? Apropo, neuvažovala niekedy o radikálnej zmene?

Naposledy ste moderovali inauguráciu slovenskej prezidentky. V televíznom štúdiu ste mali hosťa – odborníka na etiketu Ladislava Špačka, ktorý nebol nadšený z jej šiat.Ak vám šaty nesadnú dokonale, vplýva to na váš výkon?

Šaty sú pre moderátorku druhá koža. Nemám rada krčivé materiály, žehličku nosím ešte aj na dovolenku. Rovnako som náročná na farbu a strih. Janka Pištejová ma už dokonale pozná, takže jej modely sú pre mňa istota.

Stal sa vám v tejto súvisloti aj nejaký trapas či vtipná príhoda, z ktorej ste napokon vykorčuľovali?

Raz sa mi v Televíznych novinách podarilo tak nešťastne napiť, že som sa celá obliala. Počas reklamy kostymérky dobehli s fénom do štúdia, až kým bolo zasa všetko tip-top.  Naposledy som sa na AVON pochode zasa tak pohodlne usadila v kresle, že sa mi kompletne rozopol zips. Všimla som si to až v momente, keď mi skoro spadla sukňa…

Ambasádorkou Avonu za zdravé prsia ste už niekoľko rokov. Oslovili vás ako známu televíznu tvár, alebo vedeli, že aj vo vašej rodine sa už skloňovala diagnóza rakovina?

Tvárou Avonu som sa stala krátko po narodení prvého syna Lea. Myslím si, že deti by nemali prichádzať o mamy kvôli rakovine prsníka. Včasná diagnostika dokáže v dnešnej dobe zázraky.Každá mama tu chce byť pre svoje dieťa čo najdlhšie, aj preto musíme byť k sebe zodpovedné. Vždy sa dá nájsť chvíľka, aby sme išli na preventívnu prehliadku.

Poriadny strach ste prežívali ešte v osemnástke, krátko pred maturitou, keď vám nesprávne diagnostikovali rakovinu žalúdka. Môžete sa, prosím, vrátiť v spomienkach späť a popísať v krátkosti, čo sa vtedy vlastne udialo?

Nečakane mi prišlo zle od žalúdka a musela som ísť do nemocnice. Po viacerých vyšetreniach mojim rodičom oznámili, že mám počiatočné štádium rakoviny žalúdka a musím ísť na operáciu. Našťastie moji rodičia boli dostatočne tvrdohlaví a trvali na opakovaných testoch. Poslali ma na špeciálne vyšetrenia do Prahy, kde sa nakoniec ukázalo, že to bol omyl. Tam sme kúpili aj šaty na stužkovú a táto zvláštna epizóda sa skončila šťastne.

Je o vás známe, že sa zdravo stravujete. Súvisí to s obdobím, ktoré ste spomínali?

Moja mamina varila zdravo a experimentovala s jedlom dávno predtým, ako hitom začalo byť BIO. Máme veľkú záhradu, kde sme dopestovali množstvo ovocia a zeleniny. U nás sa vždy zaváralo, mrazilo, robil domáci lekvár či kečup. V hlbokej pivnici sme mali celú zimu uskladnenú našu zeleninu, takže sme vedeli, čo konzumujeme. Ako dieťa som mala rada sójové placky a dodnes si kuchyňu napríklad bez cesnaku, cibule a fazule neviem predstaviť. Chováme zajace, sliepky aj kačice. Snažíme sa žiť aj ekologicky. Sliepky skvelo konzumujú množstvo zvyškov z kuchyne, využívame dažďovú vodu a neplytváme. Ja navyše nepijem alkohol, nefajčím a nepijem kávu.

Vraj ste objavili aj žihľavu, ktorá je súčasťou vášho jedálnička.

Zbieram nielen žihľavu, ale aj materinu dúšku, skorocel aj púpavu. S pitím čajov to ale nepreháňam. Ani žihľavu by ste nemali piť viac ako dva týždne. V kuchyni často používame tiež kôpor, majoránku a z korenín kurkumu.

Varíte výlučne vy, alebo občas niečo ukuchtí aj manžel Patrik?

Prezradím, že Patrik je veľmi dobrý kuchár. Varí naozaj chutne, aj keď skôr také chlapské jedlá. Ja ho potom dopĺňam svojou ľahšou kuchyňou.

Čo chutí najviac deťom z toho, čo ukuchtíte?

Chlapci zjedia všetko, asi najradšej majú segedínsky guláš a môj tajný recept na čínske mäso. Toho sa nevedia dojesť.

Občas v strave aj zhrešíte?

Mám krvnú skupinu 0 a títo ľudia vraj majú radi mäso. Bez neho si neviem predstaviť môj jedálniček. Mám napríklad veľmi rada slaninu a rada ju dávam aj do rôznych mäsových jedál. Moje staré mamy sa dožili cez 90 rokov a jedlá pripravovali iba na bravčovej masti. V obchodoch mäso ale nekupujem takmer vôbec. Veľmi sme si obľúbili našu domácu zajačinu, alebo nakupujem u farmárov, ktorých poznám.

Prekročili ste štyridsiatku a stále vyzeráte mladistvo. Niektorí pripisujú k vášmu vzhľadu plastické zákroky...

Tiež som si o sebe prečítala, koľko mám plastík, i keď nemám ani jednu a v živote som neskúsila ani len botox. Z tohto sa spravila nejaká priam zvláštna tajomná komnata, no ja mám našťastie dobrú genetiku. Moja krásna mama ma učila, že sa treba starať o pleť, preto som už v mladosti chodila na kozmetiku a zatiaľ mi to stačí. Ja sa kompletne cítim vo svojom tele dobre. Nikdy som nemala ani žiadne traumy, hoci som sa necítila nejaká kráska, ale vždy som bola so sebou spokojná.

Vraj sa vám ale stále nedarí zhodiť kilá navyše, ktoré ste získali počas druhého tehotenstva. Niet času na chudnutie alebo je to inak?

Celý život som mala problém pribrať a často som pôsobila až príliš chudo. Po Adamkovi som nechcela radikálne chudnúť, pretože v tomto období potrebujem viac sily. Malé deti majú svoj špecifický, najmä nočný režim. Vždy ale hovorím, že keď pôjde Adamko do škôlky, príde aj môj čas. Zatiaľ si ho ale vychutnávam najviac, ako sa dá.

Starší Leo je náruživý hokejista. Sledovali ste s ním MS v hokeji?

Leo je skvelý chlapec. Je šikovný v  škole a mimoriadne sa mu darí aj v športe. Nedávno vyhral celoslovenské finále v behu na 200 metrov a postúpil na najväčšie medzinárodné preteky detí v strednej Európe. A to sme s Paťom riešili, že ho ani na súťaž nepošleme, aby nevymeškal školu. Od malička hráva veľmi intenzívne hokej. Sme skvelá partia v HC Slovakia Talents. Chlapci spolu trénujú už štyri roky, sú kamaráti a prežili toho naozaj veľa. Jazdia na medzinárodné turnaje a ide im karta. Majstrovstvá sveta sme si užili parádne, Leo bol na piatich zápasoch priamo na štadióne. Leo je veľký parťák a čo som spokojná, že sa chlapci majú veľmi radi.

Rada ponocujete?

Mám malé deti, pri ktorých musím mať veľa energie, takže ponocovanie je u mňa nateraz tabu. Bez istej životnej disciplíny by som celý rodinný a pracovný kolotoč s takou ľahkosťou určite nezvládala.

Pripravovali ste politickú diskusiu Na telo. Netúžite znova po vlastnej relácii?

Moderujem Televízne noviny a všetky mimoriadne relácie, ktorých bolo aktuálne neúrekom. Okrem toho som zorganizovala už štvrtý ročník prestížnej konferencie Vizionári, ktorá vytvára priestor pre inšpirujúcich ľudí z inovácií, technológii, biznisu aj politiky. Keď som tento projekt ako tehotná v záhrade pod čerešňou vymyslela, ani som netušila, koľko skvelých ľudí, vízií a výziev mi do života prinesie. Na telo som moderovala neuveriteľných 13 rokov, teraz mám ale dve deti, ktoré sú pre mňa prioritou.

A čo si na sebe najviac ceníte vy, Zlatica?

Asi radosť zo života, nech mi trvá stále. (smiech) Ja proste milujem život.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 05:09