profimedia
StoryEditor

Ako dievčatko sa musela vyrovnať s nečakanou smrťou ocka. Dnes by bol Petr Muk na svoju dcérku hrdý

29.10.2021, 01:00
Celebrity
Patril k osobnostiam, aké sa nerodia každý deň. Český spevák Petr Muk si získal fanúšikov nielen kvôli svojmu talentu, ale aj charizme, za ktorou sa však skrývalo príliš mnoho bolesti...

Život jedného z najvýraznejších spevákov, skladateľov a textárov československej popovej scény, Petra Muka, bol opradený mnohými tajomstvami. Napriek tomu nikto nepochyboval o tom, že sa známy umelec narodil práve pre hudbu. Už na základnej škole, po tom, čo za polročné vysvedčenie dostal svoju prvú gitaru, prejavil talent, ktorý ďalej poctivo rozvíjal. 

Začínal ako spevák a basový gitarista v punkových kapelách - a medzi jeho prvé úspechy sa nepochybne radilo vytvorenie skupiny Oceán. Tej sa podarilo vyhrať festival Rockfest 1988, vďaka čomu zažili predstavitelia veľkolepé koncertné turné po Veľkej Briánii. Neskôr to bol projekt Shalom, ktoré získalo ďalšie cenné ocenenia. Napriek tomu to stále nebolo to pravé, čo by speváka napĺňalo. Sólová kariéra, na ktorú sa odhodlával dlhší čas, prišla až o pár rokov neskôr - a nezačala práve najšťastnejším spôsobom. Mnoho fanúšikov sa od umelca odklonilo a Petr začínal doslova nový začiatok. Ako sa však ukázalo, bol to síce náročný, no veľmi dobrý krok, ktorý priniesol spevákovi novú hudobnú perspektívu a využil potenciál sólistu, ktorým Muk rozhodne disponoval.

Približne v tom čase však okrem neustáleho nátlaku, ktorému ako známa osobnosť čelil, prechádzal aj súkromnou krízou - a to rozvodom s prvou manželkou Michaelou. Aj keď sa na jej adresu nikdy nevyjadril hanlivo, nemožno pochybovať o tom, že ho aj koniec vzťahu, z ktorého vzišli dve krásne, dnes už dospelé dcérky, istým spôsobom poznačili. Petr mal diagnostikovanú bipolárnu poruchu, v ktorej sa mu striedali fázy mánie a depresie. Napriek neľahkému údelu a spomínanému zameraniu na sólovú kariéru sa však naňho usmialo obrovské šťastie. 14 rokov po rozvode stretol totiž druhú ženu svojho života, Slovenku Evu, ktorá ho milovala takého, akým bol.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 04:00