pixabay.com
StoryEditor

Ak si obhrýzate nechty, pravdepodobne ste perfekcionisti

28.09.2016, 18:00
Životný štýl
Zatiaľ čo väčšina ľudí si myslí, že hrýzenie nechtov má čo dočinenia s nervami alebo úzkosťou, jedna štúdia prekvapivo vyhodnotila tento zlozvyk ako osobnostnú vlastnosť.

Podľa výskumu zverejneného v marci 2015 Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry vyhodnotil, že nechtový „obhrýzači“ sú s veľkou pravdepodobnosťou perfekcionisti.

„Tým ale nemyslíme, že ten kto má dokonale nalakované nechty sa tým usiluje o dokonalosť,“ hovorí Dr. Kieron O'Conner, autorka štúdie. Perfekcionisti sú ľudia, ktorí sa tak veľmi zameriavajú na výsledky, že nie sú schopní sa uvoľniť, a sú často prepracovaní. "Sú teda náchylnejší k frustrácii, netrpezlivosti a nespokojnosti, keď nedosahujú svoje ciele," vysvetlila. A to zrejme môže viesť ku hryzenie nechtov.

Výskumníci mali skupinu 48 ľudí, polovica z nich boli chronickí „obhrýzači“ nechtov, ktorí absolvovali prieskum, v ktorom hodnotili ich "skúsenostné emócie." Boli potom vystavení situáciám, ktoré majú vyvolať špecifické pocity, ako je napríklad stres a nuda. V závere prišli na to, že perfekcionisti sa cítia nepokojne, keď nemajú čo robiť, a preto si obhrýzajú nechty, čo je výsledkom ich netrpezlivosti.

Všeobecnejšie povedané, výsledky naznačujú, že ak chcete zastaviť hryzenie nechtov, mali by ste ubrať z dokonalosti a perfekcionizmu a snažiť sa tiež znižovať pocit nudy a frustrácie.

 Ľahšie sa to však hovorí, ako urobí..

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 19:51