Teplá polievka zmierňuje príznaky prechladnutia. Snímka: Photl.com
StoryEditor

Potraviny, ktoré dokážu skrátiť priebeh nádchy

18.02.2016, 04:00
Životný štýl
Nespoliehajte sa len na tabletky. Vaším liekom je aj vhodne zvolená strava. Čo konzumovať počas choroby?

Chrípková sezóna udrela v plnej sile. Smrkanie, kašľanie, upchatý nos, malátne telo. Nepríjemné prejavy nádchy vedia poriadne potrápiť. Vtedy pomyslíme len na posteľ a už vôbec nie na jedlo. Práve na stravu by sme sa mali počas choroby zamerať. Štúdie preukázali, že niektoré druhy potravín môžu pomôcť skrátiť príznaky prechladnutia a dokonca skrátiť jeho priebeh. "Nadopujte" sa okrem tabletiek stravou, bohatou na živiny.

Slepačia polievka

Miska kuracej rezancovej polievky padne vhod, keď ste prechladnutí a máte nádchu, ako píše rd.com. V roku 2000 výskumník z Nebrasky Dr. Stephen Rennard uverejnil zistenia v odbornom časopise Chest, ktoré preukázali silu slepačej polievky. Podľa neho obsahuje protizápalové látky, ktoré dokážu zmierniť príznaky nádchy. Dr. Mehmet Oz súhlasí: "Naštartujte liečbu miskou dobrej maminej slepačej polievky, ktorá vás postaví na nohy."

Mlieko a iné potraviny bohaté na vitamín D

Účinnými pomocníkmi v boji proti prechladnutiu sú potraviny bohaté na vitamín D ako mlieko či celozrnné obilniny. Štúdia z roku 2009 vykonaná nemocnicou Massachusetts General Hospital odhalila, že ľudia s nízkou hladinou vitamínu D sú náchylnejší na prechladnutie a nádchu v porovnaní s tými, ktorí nemali deficit tohto vitamínu. Príjemným benefitom týchto potravín je fakt, že môžu pomôcť zvýšiť náladu počas chladných mesiacov, ako uviedli vedci z Layola University.

Mrkva a ostatné potraviny bohaté na vitamín A

Podľa Harvard Medical School všetky vitamíny sú nevyhnuté pre zdravé ľudské telo. Vitamín A je však kľúčovým "hráčom" v udržaní silného imunitného systému. Keď máte nádchu, nezabúdajte na konzumáciu sladkých zemiakov, mrkvy, tekvice a špenátu.

Zelený čaj

Zelený čaj je plný antioxidantov, ktoré posilnia imunitný systém, aj keď ste už ochoreli. Môže tiež pomôcť zmierniť symptómy, ktoré často prichádzajú s prechladnutím, ako napr. bolesť v krku. Namiesto popíjania horúcej šálky čaju, Dr. Michael Greger navrhuje prípravu nápoja s pomocou studenej vody. Práve vtedy sú antioxidančné úrovne vyššie než v prípade, keď by ste si pripravili zelený čaj s vriacou vodou.

Cesnak

Pravidelná konzumácia cesnaku pomáha predchádzať prechladnutiu, za čo je zodpovedná zlúčenina alicín, ktorá posilňuje imunitu. Zaraďte cesnak do svojho jedálnička nielen vtedy, keď čelíte chorobe.

Čučoriedky

Vedci z Cornell University zistili, že čučoriedky obsahujú viac antioxidantov než akékoľvek iné čerstvé ovocie. Tieto látky disponujú veľkou silou, môžu pomôcť poraziť chorobu. Jedzte ich samotné alebo posypte si nimi cereálie alebo jogurt.

Čaj

Ste vyčerpaní a malátni? Siahnite po čaji s prírodnými prostriedkami, ktoré účinne bojujú proti príznakom prechladnutia, napr. s anízovými semienkami. Môžete vyskúšať recept od asociácie American Pharmaceutical Association: jednu šálku drvených anízových semienok dajte do jednej šálky horúcej vody, ochutenej cukrom, cesnakom, škoricou alebo medom. Popíjajte čaj trikrát denne. Ak sa vám nepáči sladká chuť, skúste mätu. Podľa University of Maryland Medical Center, mätový čaj pôsobí ako silný liek na uvoľnenie hlienu a zmiernenie kašľa. Ryba Podľa health.com by sme mali jesť ryby, ako je losos a tuniak, ktoré sú bohatými zdrojmi omega-3 mastných kyselín. Tieto zlúčeniny pomáhajú znižovať zápal v tele a postarajú sa o to, aby imunitný systém fungoval tak ako má.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 20:51