StoryEditor

Znamenia, že má žena nízku hladinu testosterónu. Únava i nezáujem o sex

08.11.2015, 13:30
Životný štýl
Hormón testosterón je obvykle spájaný s mužnosťou, svalnatými telami, silnou sexuálnou túžbou, dominanciou, súťaživosťou a rizikových správaním.

Akú funkciu však zohráva v ženskom tele? Pri nízkych hladinách môže spôsobiť únavu a pokles sexuálnej túžby.

Tento "mužský hormón" väčšina žien nijako nerieši, kým jeho hladiny nestúpnu nad normálnu výšku. Zvýšené hladiny testosterónu totiž môžu spôsobiť celý rad problémov od tých viacmenej zanedbateľných kozmetických ťažkostí ako zvýšený rast ochlpenia, častejšie mastenie vlasov a zhoršenie kvality pleti, až po závažnejšie problémy ako nedozreté vajíčka či vynechávanie menštruácie a následné problémy s oplodnením.

Profesor Luboslav Stárka z Endokrinologického ústavu v Prahe uviedol pre idnes.cz, že testosterón má všeobecne anabolickú účinnosť, čo znamená, že zlepšuje tvorbu proteínov v tele a má ďalšie priaznivé účinky, napríklad na metabolizmus cukrov.

"U žien, zvlášť po menopauze, slúži ako prekurzor k biosyntéze estrogénov. Tie v tomto období už nevznikajú prevažne vo vaječníkoch, ale práve z testosterónu v tukovom tkanive. Príznakom nadmerne vysokých hladín testosterónu u žien je zvýšené telesné ochlpenie, ústup vlasovej línie na čele eventuálne až plešatenie, akné," uviedol profesor Stárka.

Zvýšené hladiny testosterónu u žien tak neveštia nič dobrého, čo vás ale čaká, ak hladiny tohto hormónu klesnú naopak pod normálne hodnoty?

Nedarí sa vám schudnúť


Za nevydarenou snahou o schudnutie sa najmä v brušnej oblasti môže stať aj niečo iné než len nedostatok pohybu alebo zákusok po obede.

Testosterón totiž pomáha regulovať umiestnenie svalovej hmoty a tuku na tele a nedostatok tohto hormónu mení rovnováhu v prospech tuku, zvlášť okolo pása. A to nie je všetko, podľa odborníkov nízke hladiny testosterónu nielen udržujú tuk na vašom tele, ale tiež môžu ovplyvňovať schopnosť vytvárať svalovú hmotu a môžu dokonca spôsobiť stratu svalov.

Profesor Stárka však k téme podotkol, že testosterón ani v nízkych ani vyšších hladinách sa na chudnutie, respektíve priberanie na hmotnosti príliš nepodieľa, ale má vplyv na pomer tukového tkaniva k netukovému tkanivu v prospech svalov.

Ste stále unavená


Je úplne normálne počas dňa zažívať kolísanie energie. Avšak neustála ťažko prekonateľná únava alebo ľahké vyčerpanie by pri cvičení mohli ukazovať aj na hormonálnu nerovnováhu.

"Nízke hladiny testosterónu sú častejšie asociované s pocitom únavy a depresívnymi náladami," uviedol profesor Stárka.

Podľa serveru prevention.com sa pri vedeckej štúdii žien a mužov, ktorí dosiahli 65 rokov, ukázalo, že jedinci s nízkymi hladinami testosterónu sa ľahšie vyčerpali a neboli schopní chodiť tak rýchlo a všeobecne neboli tak aktívni ako ich rovesníci s normálnymi hladinami testosterónu. Niektorí lekári dokonca predpisujú testosterón ženám, ktoré sa stretávajú s dlhodobou únavou.

Profesor Stárka však poznamenáva, že žiadny špeciálny návod k zvýšeniu hladín testosterónu u žien nebol nájdený. "K lepšej hormonálnej súhre všeobecne dochádza pri živote aktívnom po stránke fyzickej, psychickej i spoločenskej," povedal profesor Stárka.

Máte depresie, či trpíte úzkosťou


Aj keď nízke hladiny testosterónu obvykle nie sú hlavnou príčinou depresií, odborníci sa domnievajú, že tu môžu hrať významnú úlohu. Vedci zistili, že ženy vo veku 25-56 rokov, ktoré mali znížené hladiny testosterónu, mali tiež väčšiu pravdepodobnosť výskytu depresie než ženy s normálnymi hladinami tohto hormónu.

Ukázalo sa tiež, že ženy s dlhodobým nedostatkom testosterónu boli viac úzkostné a častejšie zažívali depresie, než ženy s normálnymi hladinami testosterónu.

Máte slabý stisk ruky


Osteoporóza, ktorá spôsobuje rednutie kostí, je často považovaná za ženskú chorobu, pretože nízke hladiny estrogénu sú kľúčovým faktorom pri strate hustoty kostného tkaniva. Podľa štúdie uverejnenej v Harvard Health však môžu silu z vašej kostry rovnako tak vysať aj znížené hladiny testosterónu.

Ako muži aj ženy s nízkymi hladinami testosterónu pôsobia krehko, čiastočne aj preto, že už neudržia pevný stisk ruky. Pre väčšinu žien je nedostatok estrogénu hlavným spúšťačom nástupu osteoporózy, najmä po menopauze, keď hladina tohto hormónu dramaticky klesá. Podľa niektorých odborníkov však nemusí byť dodanie estrogénu do organizmu dostačujúce, ak žene súčasne chýba testosterón.

Nemáte záujem o sex tak ako predtým


Keď sú hladiny testosterónu u ženy v normále, bude sex vyžadovať po svojom partnerovi pravidelne a bude sa jej milovanie páčiť. Ak však hodnoty testosterónu poklesnú, môže začať pociťovať tiež pokles sexuálnej túžby, a to aj napriek tomu, že ju jej partner stále priťahuje. Navyše samotný sexuálny akt si neužije tak ako obvykle.

Nízke hladiny testosterónu totiž môžu podľa odborníkov ovplyvniť schopnosť ženy dosiahnuť orgazmus. V súčasnosti neexistuje liek, ktorý by dokázal vzbudiť v žene túžbu po sexe, vedci však zistili, že testosterónové doplnky môžu pomôcť ženám, ktorým tento hormón chýba. Tieto prípravky však nie sú schválené FDA a môžu spôsobiť vedľajšie účinky, ako je zvýšený rast ochlpenia a možno aj srdcové ťažkosti.

"Súčasné odporúčanie svetových lekárskych spoločností na podávanie testosterónu ženám s nedostatočným zásobovaním testosterónu hovorí napospol o nevhodnosti testosterónovej substitúcie u žien s výnimkou tých žien, ktoré v dôsledku androgénnej nedostatočnosti majú utlmený sexuálny apetít natoľko, že komplikuje ich sexuálny život s následným ohrozením partnerského vzťahu," uzavrel profesor Luboslav Stárka z Endokrinologického ústavu v Prahe.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 17:54