StoryEditor

Čo robí cisársky rez s deťmi? Takto vplýva na ich zdravie podľa vedcov

13.01.2016, 04:00
Životný štýl
V poslednom čase čoraz viac žien rodí cisárskym rezom. Ovplyvňuje však takýto spôsob pôrodu nejakým spôsobom novorodencov?

Zatiaľ čo prvé mesiace sa žena teší na bábätko, s blížiacim sa pôrodom začne panikáriť. Veľa žien posledné týždne tehotenstva prežije strach z pôrodu. Na diskusných fórach čítame strastiplné príbehy o tom, ako to strašne bolelo, dlho to trvalo, nevedeli sa týždeň po pôrode ani len posadiť. Niet divu, keď sa mnohé rozhodnú pre cisársky rez, ktorý je dnes už úplne normálnym spôsobom pôrodu.

Častejšie trpia astmou či cukrovkou


Švédski výskumníci však prichádzajú s tvrdením, že u detí, ktoré prišli na svet sekciou, dochádza k zmene DNA bielych krviniek, ktoré sú dôležitou súčasťou imunitného systému, ako píše sciencedaily.com. Údajne tieto genetické zmeny by mohli vysvetľovať, prečo sú tieto deti náchylnejšie na cukrovku, astmu a imunologické ochorenia v neskoršom živote. Tento objav zverejnili vedci ešte v roku 2009 v časopise Acta Paediatrica.

Na tieto zistenia prišli odborníci vo výskume, v ktorom porovnávali pupočníkovú krv 37 novorodencov bezprostredne po pôrode a potom tri až päť dní po ňom. Potom analyzovali hladinu DNA-metylácie v bielych krvinkách. Výsledok ich prekvapil. Šestnásť bábätiek narodených cisárskym rezom vykazovalo vyššiu hladinu DNA-metylácie hneď po pôrode oproti 21 deťom, ktoré sa narodili klasickým spôsobom, teda vaginálne. Po troch až piatich dňoch po pôrode nebol medzi skupinami detí žiaden rozdiel.

Na skúsenosť novorodencov so sekciou, ktorá sa zaznamenáva do DNA ich bielych krviniek upozorňuje profesor Mikael Norman, pediater z Inštitútu Karolinska v Stockholme. Ako odborník dodal, spúšťajúca príčina je neznáma, no je možné, že podmienky pôrodu môžu spustiť genetické zmeny v imunitných bunkách a hrať tak podstatnú rolu v neskoršom živote. Preto sa spolu so svojim výskumným tímom zameral na DNA-metyláciu, ktorá je dôležitým biologickým procesom, v ktorom sa DNA chemicky mení tak, aby aktivovala alebo deaktivovala gény na základe podnetov z vonkajšieho prostredia.

Môže za to stres?


Otázkou ostáva, prečo sa DNA-metylácia javí výraznejšie po sekcii? Aj keď na jednoznačnú odpoveď je potrebné zrealizovať niekoľko ďalších výskumov, štúdie na zvieratách naznačujú, že ju ovplyvňuje stres počas pôrodu. Pritom je odlišný pri sekcii v porovnaní s normálnym vaginálnym pôrodom. "Ak sa dieťa narodí sekciou, je nepripravené na pôrod. Tým je vystavené väčšiemu stresu po narodení. V prípade vaginálneho pôrodu sa napätie hromadí postupne pred samotným narodením. Dieťa sa tak rýchlejšie adaptuje na nové prostredie mimo maternice," povedal Mikael Norman.

Aj keď úloha stresu pri pôrode hrá pri neskorších zdravotných problémoch detí po cisárskom reze podstatnú úlohu, je ešte nutné overiť ju v ďalších štúdiách. Potrvá teda istý čas, než bude možné potvrdiť toto tvrdenie vedcov.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 22:04