StoryEditor

Správny čas na pôrod. Podľa štúdie budete mať zdravšie dieťa

26.11.2015, 04:00
Životný štýl
Chcete mať zdravšie dieťa? V tom prípade by sa malo narodiť v letných mesiacoch.

Odjakživa sa hovorilo o tom, že naše životy formujú dva základné kľúčové faktory. Meno a dátum narodenia, ktoré do značnej miery ovplyvňujú to, akí sme a akú máme náladu. Ľudové povery popisujú charakter dieťaťa podľa ročného obdobia, v ktorom sa narodilo. Vyzerá to tak, že ročné obdobie súvisí dokonca tiež s jeho zdravotnou stránkou.

Podľa vedcov z anglického Cambridge môže byť slnečné svetlo kľúčom k väčšiemu zdraviu. K tomuto záveru dospeli po tom, čo sa pozreli na údaje zhromaždené od takmer pol milióna ľudí v Spojenom kráľovstve. Zistili, že deťom, narodeným v letných mesiacoch, sa darilo lepšie vo všetkých troch oblastiach: mali zdravú pôrodnú hmotnosť, primeranú výšku a vek, kedy sa u nich začala puberta. Výskum vychádza z iných štúdií, ktoré tiež predpokladajú, že leto môže byť optimálnym obdobím na pôrod, ako píše edition.cnn.com.

Zdravšia pôrodná hmotnosť


Vedci prišli na to, že deti narodené v júni, júli a auguste mali častejšie zdravú pôrodnú hmotnosť. Tá sa pohybuje medzi 2 500 a 4 000 gramov. Tie, ktoré vážia menej ako 2 500 gramov, sú náchylnejšie na infekciu vo svojich prvých mesiacoch života a môžu mať neskôr dlhodobé problémy, ako sú poruchy učenia, oneskorené motorické schopnosti a sociálny rozvoj. Už niekoľko štúdii potvrdilo, že pôrodná hmotnosť môže predpovedať fyzický stav nášho tela vo veku šesťdesiat rokov.

Nízka pôrodná hmotnosť ovplyvňuje tiež šancu na úspech v živote. Je možné, že tieto deti budú mať problémy s učením a nebudú schopné dokončiť strednú školu.

Ak má novorodenec nadmernú hmotnosť, teda váži viac ako 4 200 gramov, podľa výskumu má oveľa väčšie riziko rozvoju leukémie v porovnaní s normálnou hmotnosťou u ostatných. Neskôr v živote je u týchto valibukov tiež vyššie riziko cukrovky, obezity a metabolického syndrómu.

Primeraná výška


Výskum tiež upozorňuje, že bábätká narodené v letných mesiacoch majú tendenciu mať primeranú výšku. Mŕtvica, Alzheimerova choroba a srdcové choroby sú častejšie u novorodencov menšieho vzrastu, ako ukázali predchádzajúce štúdie. Vyšší ľudia zase bývajú náchylnejší k rozvoju cukrovky 1. typu a jedna štúdia dokonca odhalila, že vyššie dievčatká majú v dospelosti zvýšené riziko rakoviny vaječníkov a prsníka. Avšak, pokiaľ ide o sociálno-ekonomické faktory, vyšší ľudia majú tendenciu zarábať viac a zastupujú vedúce pozície.

Letné deti a puberta


U letných novorodencov, hlavne dievčat, začína puberta neskôr. Príliš skorá puberta, čo lekári volajú ako predčasná puberta, u dievčat a chlapcov (pred dosiahnutím 10 rokov) môže viesť k emocionálnym problémom a otázkam duševného zdravia. Skoršia puberta u dievčat je tiež rizikovým faktorom pre diabetes typu 2, obezitu, metabolický syndróm a kardiovaskulárne ochorenia v neskoršom živote.

Prečo je leto lepšie?


Vedci si nie sú celkom istí, čo presne je za tým, že práve leto je lepším obdobím pre narodenie bábätka. Dr. John Perry, genetik v Cambridge a hlavný autor štúdie a jeho tím si myslia, že to môže súvisieť so slnečným svetlom.

V letných mesiacoch sú ženy v druhom trimestri tehotenstva vystavené vyššej intenzite slnečného svitu a dostanú tak vyššiu dávku vitamínu D. Deficit tohto vitamínu sa spája s problémami vývinu kostí u detí a ďalšími zdravotnými problémami, ako je napr. krivica (ochorenie vyvolané nedostatkom vitamínu D). Je pravda, že štúdia priamo nemerala hladinu vitamínu D u matiek, čo je však teraz výzvou pre vedcov, zrealizovať podobný výskum v budúcnosti. Výsledky tohto merania by totiž mohli priniesť zaujímavé výsledky a potvrdili by to, čo sa teraz odborníci zatiaľ len domnievajú.

Ostatné deti nie sú odsúdené


Perry upozorňuje, že váš mesiac narodenia je len jedným z mnohých faktorov, ktoré ovplyvňujú vaše zdravie. "Existujú stovky faktorov, ktoré určujú váš budúci zdravotný stav a je milión vecí, ktoré ovplyvňujú pôrodnú hmotnosť a výšku. Toto je len jeden čiastkový faktor z mnohých, ktoré k tomu prispievajú," povedal Perry.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 22:20