StoryEditor

V tomto veku už podľa vedcov začíname vyzerať viditeľne staršie

05.11.2015, 04:00
Životný štýl
Starnutie je nezvratný proces, ktorému sa nevyhneme. Dá sa však spomaliť?

Odpoveď hľadala výskumná štúdia, ktorú zrealizovala značka v starostlivosti o pleť Olay v spolupráci s Dr. Alexa Kimball, profesorom a dermatológom na Harvard Medical School/Massachusetts General Hospital. Ich cieľom bolo zistiť, čo sa deje pod povrchom pleti a ako sa dajú ovplyvniť alebo zvrátiť prvé známky starnutia.

Prvé veľké zmeny na pokožke


"Zvykli sme si, že vyzeráme dobre približne do 35 rokov. Vtedy sa už kožné procesy začnú spomaľovať," povedal vedec Frauke Neuser. "Ale to nie je to, na čo sme prišli. V skutočnosti sa rôzne bunkové procesy menia s príchodom každého desaťročia, kedy začíname vidieť kumulatívne účinky."

Po analýze génov viac ako 200 žien rôznych etnických skupín v priebehu dvoch rokov boli vedci schopní identifikovať bunkové procesy v pokožke, ku ktorým dochádza vplyvom starnutia. Najprv klesá produkcia antioxidantov, čo sa deje v dvadsiatych rokoch, ako píše marieclaire.com. "Vždy sme si mysleli, že stačí, aby sme pleť hydratovali a používali opaľovací krém. Zistilo sa však, že to nestačí. Koža je náchylná k poškodeniu a vzniká oxidačný stres, kedy sa antioxidačná obrana zoslabne," upozorňuje Neuser. Preto je najlepšie začať používať výrobky s obsahom antioxidantov ako vitamín C, vitamín E, extrakt zo zeleného čaju a ovocných kyselín.

V  tridsiatych rokoch sa začína spomaľovať metabolizmus a taktiež tzv. bioenergia kožných buniek, ktorá poháňa tvorbu kolagénu a aktivuje procesy nápravy buniek. "Pri poklese bioenergie je vaša pokožka unavená a procesy v nej nefungujú tak, ako by mali," povedal Kimball. Kľúčový je niacinamid, inak známy ako vitamín B3, u ktorého bolo preukázané, že zvyšuje bioenergiu v pokožke.

Okolo štyridsiatky už dochádza k viditeľnému starnutiu buniek. Ide o zložitý proces, kedy je prirodzený životný cyklus kožných buniek zastavený. V tomto prípade treba "vytasiť" zbrane v podobe retinolu, kyseliny glykolovej a peptidov. Podľa plastického chirurga Dr. Michelle Jagoda pomáhajú reštartovať a oživiť bunkové procesy, ktoré začínajú v tomto veku zaostávať.

Ak prechádzate do menopauzy (priemerný vek 51 rokov), funkcie kožnej bariéry sú oslabené, čoho výsledkom je suchá pleť. V 60. rokoch sa však všetky procesy starnutia dramaticky zrýchlia. Je tu dobrá správa, podľa výskumníkov z McMaster University v Hamiltone aeróbne cvičenie ako jogging a jazda na bicykli dvakrát týždenne majú schopnosť transformovať proteínové štruktúry kože u 65 ročných a starších, čoho výsledkom je pokožka, ktorá vyzerá ako by jej vek bol od 20-40 rokov. Cvičenie sa považuje za skvelé riešenie, ako vyzerať mladšie, než je vek na občianskom preukaze.

Kedy vyzeráme staršie?


Kedy sa vlastne všetky vnútorné zmeny v pokožke stanú viditeľnými aj navonok? Odborníci tvrdia, že záleží na vašom životnom štýle. U ľudí s bledou pleťou je to obvykle v neskorých 30. rokoch. "Vtedy sú na čele viditeľné jemné vrásky, pokožka je menej pružná a zdobia ju nepekné hnedé škvrny," tvrdí Jagoda. Ak ste žena tmavšej pleti, bod zvratu prichádza ažv 40. rokoch. "Afričanky starnú v priemere o 10 rokov pomalšie než ženy bielej rasy." Zrejme za to môže aj fakt, že tmavšia pleť poskytuje väčšiu ochranu proti UV žiareniu, ale je to aj veľkým množstvo antioxidantov v pokožke.

Odborníci sú presvedčení, že 80 percent starnutia je spôsobených životným štýlom. Aby sme predišli starnutiu, mali by sme dbať na 7- až 8-hodinový spánok, konzumáciu veľkého množstva bielkovín, ktoré obnovujú kožné bunky a pitný režim, aby bola pokožka  hydratovaná aj zvnútra. Keďže u niektorých organizmus nevie prijať a absorbovať všetky živiny, ktoré skonzumujú, odporúčajú sa výživové doplnky, ktoré obsahujú peptidy a aminokyseliny, ako je kolagén a biotín. Tie pomáhajú nahradiť všetko, čo pokožka stratí starnutím.

O svoju pleť sa však treba starať už od začiatku, ako sa objavia prvé príznaky starnutia. "Ak do svojich 60 rokov žena pre svoju pleť nič nespraví a zrazu si kúpi krém proti vráskam, nebudú u nej vidieť také výsledky ako u tej, ktorá sa o svoju pleť stará postupne už od svojich 30 rokov," dodal na záver dermatológ Dr. Paul Frand Jarrod. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 05:55