shutterstock.com
StoryEditor

Ako mať krajšiu postavu? Odpovedá špecialista v oblasti fitnes

20.01.2021, 16:00
Životný štýl
Autor:
avDiabetik
Aké sú výhody pravidelného cvičenia? Radí Ľuboš Gsch, špecialista v oblasti fitnes.

Prečo sa ženy naháňajú za peknou postavou?
Mať peknú postavu súvisí s tým cítiť sa dobre, byť sebavedomá a vážiť si samu seba. Vzhľadom na každého z nás, nemusíme ani relativizovať. Nejde predsa len o ženy. Ak sa človek sám sebe páči, lepšie sa mu celý život „žije“.

Ako dosiahnuť peknú postavu?
Ide o vhodnú kombináciu tréningu, resp. určitej fyzickej aktivity, stravy a regenerácie. Nesmie chýbať ani jeden z týchto faktorov. To, čo je už konkrétnou náplňou, je vec prevažne individuálna. Jedno bez druhého však neznamená nič.

Kedy ženy vyhľadávajú vašu pomoc?
Prevažná väčšina žien chce chudnúť, resp. redukovať množstvo tuku v problémových partiách. Taktiež ide o celkové zlepšenie kondície a pohyblivosti. Celé to môžeme komplexne chápať ako zlepšenie fyzického i duševného zdravia.

Dá sa cvičením pomôcť pri určitých nedostatkoch, ktoré má naša postava?
Niektoré nedostatky, samozrejme, vieme transformovať, niektoré napr. prirodzene širšie boky sa cvičením nezmenia. Je potrebné sa vtedy zamerať na budovanie iného typu postavy. Aj žena so širšími bokmi môže byť veľmi atraktívna. Jej postava však musí byť proporčne iná ako postava ženy s úzkymi bokmi.

Čo má robiť žena, ak nemá vzťah k cvičeniu a chce sa nejako hýbať?
Nájsť si niečo, k čomu bude mať vzťah. Cvičenie je dlhodobá práca na svojom tele i vlastnej osobnosti. Ak bude vykonávané „proti srsti“, pravdepodobne pôjde o veľmi krátku snahu, z ktorej vyjde márnivosť, frustrácia až nechuť. Vždy treba začať tým, že vás zvolená aktivita musí baviť. To je optimálny prípad.

Aké sú ešte ďalšie výhody pravidelného cvičenia?
Je ich nespočetne veľa. Uvediem tie menej ošúchané: hormonálna rovnováha, zlepšenie imunity, lepší sex, využitie potravy, sebavedomie, dôvera, psychohygiena... Dokonca jedna štúdia z roku 2012 uviedla, že ľudia, ktorí cvičili, boli atraktívnejší a bohatší ako tí, ktorí sa cvičeniu nevenovali.

Môže cvičenie žene pozdvihnúť sebavedomie?
Jednoznačne áno. Z praxe myslím, že sa to udeje u 95 % žien, ktorým sa podarí byť vďaka cvičeniu atraktívnejšími.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 04:41