Instagram @laskovo.sk
StoryEditor

Rozhovor so zakladateľkami sympatickej slovenskej značky Láskovo

11.11.2020, 13:00
Životný štýl
Jedna je váhavá, druhá impulzívna. Pohádajú sa na počkanie, ale vzťah vraj majú perfektný. Matka s dcérou, ktoré spolu pracujú na značke Láskovo – Eliška Kučíková a Zuzana Kóci.

POVAHY
Eliška: Nad všetkým dlho premýšľam a váham. Ťažko sa rozhodujem, ale keď to už urobím, tak si idem za svojím a snažím sa všetko dotiahnuť do konca.
Zuzana: A ja som presný opak. Som výbušná, impulzívna a rozhodujem sa v priebehu sekundy. Ale čím som staršia, tak už začínam na sebe pozorovať, že viac uvažujem.
Eliška: Keď si bola mladšia, tak si vôbec nebola takáto. Zuzka bola ukážkové, poslušné dieťa a všetci mi ju závideli. Rokmi prišli tieto výbuchy emócií.

archív

HÁDKY
Eliška: Vieme sa pohádať naozaj parádne.
Zuzana: Každá z nás si ide to svoje.
Eliška: Zuzka má na veci úplne iný pohľad ako ja. Má inú povahu a je aj iná generácia. A keď sa tieto rozdiely spoja, tak prichádza k hádke.
Zuzana: Ja začnem kričať a mama sa vždy pridá.
Eliška: Aj dnes sa ma pýtal Zuzkin manžel: A kedy sa idete pohádať?
Zuzana: Nakoniec sa vždy dohodneme, lebo máme spoločný cieľ.
Eliška: Obidve totiž chceme to najlepšie, nesnažíme sa presadiť si za každú cenu svoj názor.
Zuzana: Úplne v pohode jedna druhej uznáme, že mala pravdu a ospravedlníme sa.
Eliška: Osobné útoky však pri hádkach neprichádzajú do úvahy.
Zuzana: Hádame sa iba k veci a nikdy sa neurážame. Máme totiž perfektný vzťah, ktorý nám naši známi závidia. Na sto percent si dôverujeme, môžeme sa kedykoľvek na seba obrátiť a už som pochopila, že mama má naozaj vždy pravdu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Laskovo (@laskovo.sk),

LÁSKOVO
Eliška: V roku 1991 som si založila firmu. Bola to neuveriteľná doba, keď som si dala inzerát do Rádiotrhu práce, že hľadám krajčírku, tak telefón zvonil tri dni v kuse. Dnes by som bola šťastná, keby sa ozvala jedna. Nakúpila som materiály, urobila vzorky a dievčatá krajčírky šili doma spodnú bielizeň. Výroba sa rozbehla a ja som zistila, že potrebujem mať priemyselné stroje a zariadila som vlastnú dielňu. V jednom období som mala až 12 zamestnancov v trvalom pracovnom pomere a šili sme bielizeň do celého Česka aj Slovenska.
Zuzana: Mamine podnikanie som vnímala ako prirodzenú súčasť rodiny. Ale bola som si istá, že ja nikdy nebudem toho súčasťou (smiech), nechcela som za žiadnych okolností podnikať. Radšej som si našla pohodlné miestečko v korporáte.
Eliška: Zuzku som nikdy neučila šiť, mala totiž úplne iné záujmy, podporovala som ju a do ničoho nenútila.
Zuzana: Do firmy som sa začala zapájať po narodení staršieho syna. Bolo nám jasné, že ak chceme prežiť, tak musíme rozbehnúť e-shop, internetový predaj funguje v súčasnosti dokonale. Mamine som pomáhala s jeho prípravou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Laskovo (@laskovo.sk),

V ČOM SME INÍ
Zuzana: Trváme na tom, že naša bielizeň a celý sortiment je vyrobený z ekologických materiálov. V bežnom obchode takúto kvalitu určite nenájdete. Šijeme z biobavlny, ktorú kupujeme v Nemecku a má certifikát gots, ktorý zaručuje, že celá výroba je ekologická a bezpečná, okrem toho všetci zamestnanci dostávajú spravodlivý plat. Máme aj bambusové textílie a prírodnú českú biobavlnu, ktorá nie je farbená ani bielená.
Eliška: Všetko šijeme na Slovensku vo vlastnej dielni, čo je výnimočné. Pri každom výrobku vieme skontrolovať kvalitu.
Zuzana: Aj my dve máme inú konfekčnú veľkosť, ako je štandard, preto šijeme aj väčšie veľkosti. Žiadna žena u nás nemá problém vybrať si. Dokážeme šiť na mieru, prispôsobiť sa rôznym disproporciám. Veľa našich zákazníčok využíva osobný odber, chcú sa s nami porozprávať, pozrieť si výrobu, zaujímajú sa o materiály.
Eliška: Spodná bielizeň je našou prioritou, ale už sme rozšírili sortiment o šaty a mikiny.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Laskovo (@laskovo.sk),

SPOLUPRÁCA
Zuzana: Mám dve malé deti, mladší syn má iba pol roka, tak do výroby veľmi nechodím. Ale občas prídem cez víkend, niečo nastrihám, balím objednávky a riešim faktúry.
Eliška: Ja mám na starosti celú výrobu – strihám aj šijem. A rozdávam prácu kolegyniam. Keď sedím za strojom, tak mi prichádzajú na um nové nápady a zlepšenia.
Zuzana: O dizajne rozhodujeme spolu, skúšame, vymýšľame novinky. Mamina je však perfektná návrhárka a presne vie, čo sa dá a čo sa nedá.
Eliška: Mám šťastie v tom, že šitie spodnej bielizne sa nikde nevyučuje, a preto to krajčírky nevedia. Každý jeden kus je výsledkom môjho skúšania a experimentovania. Dnes už mám strihy, ktoré si mierne upravujem.
Zuzana: Naša najväčšia výhoda sú mamine 30-ročné skúsenosti.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Laskovo (@laskovo.sk),

VOĽNÝ ČAS
Eliška: Celý voľný čas venujem mojim dvom vnúčatkám, záhrade a psovi.
Zuzana: Ja venujem voľný čas práci. Keď zaspia deti, tak si nalejem pohár vína, otvorím počítač a pracujem. Láskovo pre mňa nie je iba robotou, ale aj veľkým relaxom, pri ktorom prepínam z detského do dospeláckeho sveta.
Eliška: Verím, že sa čoskoro vrátime aj k našim obľúbeným posedeniam v kaviarni, kde si pravidelne robíme porady a plánujeme nové kolekcie alebo fotenia.
Zuzana: Rada sa odreagujem aj vyšívaním, ale teraz na to nemám čas.

Eliška Kučíková
Narodila sa v Brezne. Začala podnikať v roku 1991, o rok neskôr založila firmu Ellis. Pod značkou Láskovo vyrába spodnú bielizeň a ďalší módny sortiment. Je zodpovedná za vývoj produktov a výrobu.

Zuzana Kóci
Pochádza z Bratislavy, študovala Hotelovú akadémiu. V značke Láskovo má na starosti marketing, sociálne siete a správu e-shopu. Má dve deti, momentálne je na materskej dovolenke.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 23:12