grossling.sk
StoryEditor

Ikonická bratislavská plaváreň sa opäť otvorí verejnosti. Pozrite sa, ako bude vyzerať

05.11.2020, 14:00
Životný štýl
Autor:
HN
Súťaž na rekonštrukciu vyhral ateliér z Florencie.

Zdalo sa, že časy svojej najväčšej slávy majú dávno za sebou. Bratislavské mestské kúpele sa tešili najväčšej obľube a návštevnosti v roku 1914. Už vtedy plnili viacero funkcií, hostia si užívali nielen kúpele, ale aj športovisko.

Od roku 1994 ostali brány Grösslingu zatvorené a odvtedy chátrali. To sa čoskoro zmení. Ikonická súčasť mesta zažije svoje znovuzrodenie. Mesto Bratislava, Metropolitný inštitút Bratislavy a generálny investor Bratislavy včera predstavili víťaza architektonickej súťaže.

Tým sa stali architekti z Florencie zo štúdia OPPS Archittura. Ich projekt má byť ocenený sumou 25-tisíc eur. Predpokladaný rozpočet je 13 miliónov eur a začiatok obnovy je plánovaný na jar 2023.

Ešte pred tým má byť na jeseň 2021 revitalizovaný okolitý park. Náklady na prípravu projektu a projektovú dokumentáciu má v rozpočte mesto v budúcom roku. Zapojiť by sa mal aj štát prostredníctvom Slovak Investment Holding.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Matúš Vallo (@matus.vallo),

Pre každého
Kúpele Grössling sa vrátia do obdobia, keď boli príťažlivými nielen pre domácich, ale aj pre zahraničných návštevníkov. Talianski architekti na čele s Antoniom Salvim sa rozhodli využiť už existujúce priestory a zvýrazniť hodnotu 125-ročnej budovy. Obnovený bude aj najstarší bazén z roku 1895. Ten bol pri prestavbe v minulom storočí zasypaný. Popritom však pribudnú aj nové bazény, sauna, masáže a nové funkcie pre verejnosť.

Podľa teoretičky architektúry a členky poroty Henriety Moravčíkovej ponecháva pôvodný Grössling takmer nezmenený. „Návrh florentských architektov v sebe nesie hlbokú úctu k histórii. Tento vplyv vidieť aj na tom, akým spôsobom pracuje s verejným priestorom pred kúpeľmi, kam vkladá verejné posedenie vo forme lavičky, čo jasne odkazuje na talianske mestá,“ opísala Moravčíková víťazný návrh.

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo zároveň dodal, že na obnove kúpeľného života spolupracuje aj verejnosť a odborníci z budapeštianskych kúpeľov. „Od začiatku sa do projektu zapájajú aj obyvateľky a obyvatelia mesta a taktiež odborníci, ktorí poznajú každý detail kúpeľníctva,“ hovorí.

Zaujali aj za hranicami Európy
Súťaž bola vyhlásená v marci tohto roka a prebiehala v dvoch kolách. Prihlásilo sa do nej 77 návrhov zo 17 krajín sveta, okrem európskych krajín aj z USA alebo z Iránu. Od leta na návrhoch pracovalo päť architektonických štúdií, ktoré sa dostali do druhého kola, medzi nimi aj slovenský tím Grau architects – MRCK Group a Tvar a Roar architekti-A-design. Prvé kolo súťaže nebolo honorované. Tímy, ktoré postúpili do druhého kola, získajú odmeny vo výške od 5- do 15-tisíc eur.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Matúš Vallo (@matus.vallo),

Multifunkčný priestor
Hlavná myšlienka obnovy kúpeľov bola dať ľuďom možnosť ponoriť sa nielen do bratislavskej kúpeľnej atmosféry a relaxu, ale aj do kultúrno-komunitných aktivít a kníh v priestore knižnice. „Chceli sme, aby bola budova v centre mesta otvorená čo najširšiemu spektru ľudí. Bude sem presťahovaná časť Mestskej knižnice. Jej časť, ktorá sídli na Laurinskej ulici, je v nedostatočných priestoroch,“ uviedla Marcela Glevická z Metropolitného inštitútu.

S ponukou umeleckého programu bude lákadlom pre spisovateľov, prekladateľov či performerov. V obnovenom priestore sa má nachádzať aj kaviareň s čitárňou dennej tlače alebo priestor pre rodiny s deťmi.

„Pre využitie tohto priestoru sme hľadali funkcie, ktoré budovu otvoria a sprístupnia širokému spektru ľudí. Chceme, aby mali dôvod tráviť tu čas aj mimo kúpeľov a popritom to nerušilo pokojný charakter Grösslingu,“ doplnila Glevická.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 16:36