shutterstock.com
StoryEditor

Toto je sedem užitočných rád, ako mať dobrú náladu a neprepadnúť depresii

23.09.2020, 11:00
Životný štýl
Tieto veci vám pomôžu viac, ako ste si doteraz mysleli. Prečo sú otužovanie a kvalitný spánok tak dôležité aktivity?

Hýbte sa
Ak ste sa doteraz pravidelnému cvičeniu vyhýbali, vytvorte si tento návyk. Oplatí sa. Pohyb sa postará o to, aby sa vám v tele tvorili endorfíny, ktoré zlepšujú náladu až na dvanásť hodín po cvičení. A nielen to. Keď sa hýbete aspoň trikrát týždenne, po dvadsať až tridsať minút, príznaky depresie sa môžu zmierniť. Zbavíte sa aj nadbytočného stresu a zlepšíte si výzor. Nemusíte sa v posilňovni mučiť dvakrát denne, nájdite si formu pohybu, ktorá vám najviac vyhovuje. Ide o to, aby vám to robilo radosť a nevyvolávalo vo vás odpor.

Otužujte
Hoci sa vám do toho nechce, skúste sa premôcť a pravidelnú sprchu ukončite pársekundovým prúdom studenej vody. Preberie vás to, nabudí energiou a rozveselí. Vedľajším produktom tejto aktivity sú totiž tiež endorfíny. A čo je ešte lepšie, vďaka otužovaniu budete i zdravší, pretože posilňuje imunitu.

Spite
Ak si myslíte, že nočný odpočinok oklamete, ste na omyle. Primálo spánku sa odrazí na koncentrácii, nálade a tiež na imunite. Samozrejme v tom negatívnom zmysle slova. Keď môžete, spite aspoň sedem až osem hodín.

Nevysedávajte pred telkou
Nemusíte vedieť o každej tragédii! Nechceme tým povedať, aby ste sa stali necitlivým ignorantom, ktorého už nič nezaujíma. Ak sa však aspoň trochu dá, obmedzte sledovanie smutných alebo desivých vecí. Môžu vás uviesť do stavu, že už nič nemá význam a všetko je len a len zlé.

Masáže
Ľudské telo priam baží po dotykoch. Ak môžete, doprajte si tento relax často. Poproste partnera, aby vám premasíroval chrbát, najlepšie levanduľovým olejom, a hneď vám bude lepšie.

Slnko
Ak svieti, vybehnite na vzduch. Nabije vás energiou, pozitívnou náladou a hneď bude svet krajší.

B6 a magnézium
Táto dvojka sa tiež stará o dobrú náladu. Ak prežívate náročnejšie obdobie, pomôžte si výživovými doplnkami. A nielen nimi, ale aj potravinami bohatými na tento vitamín a minerál. Magnézium upokojuje, odstraňuje miernu úzkosť a menej závažné poruchy spánku. Nájdete ho v zelenej listovej zelenine, avokáde, orieškoch, strukovinách, mlieku, mäse a v kakae. Aj preto si občas doprajte kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa, ale nezjedzte ju naraz celú. Stačí pár kúskov. Zásobia vás tryptofánom, ktorý zvýši hladinu serotonínu v mozgu. Je to ďalší bojovník proti úzkosti a depresii.
Vitamín B6 zasa zvyšuje odolnosť proti stresu. Získate ho z orechov, celozrnných produktov, kuracieho a hovädzieho mäsa, banánov, strukovín, zemiakov a kvasníc.
Pozor! Pri zostavovaní jedálneho lístka myslíte na to, že tento vitamín a minerál je najlepšie užívať spoločne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 02:47