shutterstock.com
StoryEditor

Týmto mýtom o zuboch ste doteraz možno verili. Je na čase ich vyvrátiť!

11.06.2020, 18:00
Životný štýl
Čo sa deje v ústach, keď zjeme niečo sladké, nejakú cukrovinku či zákusok? Budete sa čudovať, ale začne sa boj slín s kyslosťou, ktorá v konečnom dôsledku ničí sklovinu. Ak máte šťastie, vaše sliny ten boj aspoň čiastočne vyhrajú, len im musíte dať dosť času. Že ste to nevedeli?

1. ČÍM ČASTEJŠIE ČISTÍM, TÝM LEPŠIE.
Človeku so zdravými zubami bez zvýšeného sklonu k tvorbe zubného kazu by malo stačiť dôkladné vyčistenie dvakrát denne.
2. ELEKTRICKÁ ZUBNÁ KEFKA JE ÚČINNEJŠIA AKO MECHANICKÁ.
Elektrická kefka nepracuje výrazne lepšie ako klasická. Môže však motivovať k častejšiemu čisteniu zubov. Relatívnou nevýhodou jednoduchého ovládania je zlá kontrola jemných pohybov, čo môže viesť k poškodeniu a krvácaniu ďasien.
3. ZUBY SI MÔŽEM DÔKLADNE VYČISTIŤ BEZ POUŽITIA ZUBNÝCH PÁST.
Čistenie iba kefkou je účinné len vtedy, keď mu venujeme 15 – 20 minút času. Zubná pasta uľahčuje čistenie podobne ako mydlo pri umývaní. Okrem toho zvyšuje, vďaka svojmu obsahu účinných látok, odolnosť zubov proti zubnému kazu a zlepšuje mineralizáciu zubnej skloviny.
4, KEĎ NEMÁM KEFKU, POMÔŽE JABLKO.
Jablko miesto zubnej pasty je mýtus. Podobne ako pomaranče a ďalšie citrusové plody vytvára kyslé prostredie v ústach. Jablko zubnú kefku v žiadnom prípade nenahradí. Obsahuje totiž až 15 percent cukrov, ktoré sa premieňajú na organické kyseliny. Tie poškodzujú povrch skloviny, čo môže viesť ku vzniku kazu.

5. ZUBY MÚDROSTI JE LEPŠIE VYTRHNÚŤ.
Zuby múdrosti sú úplne individuálnou záležitosťou. Niekomu vôbec nemusia narásť, niekto s nimi má problémy. Platí, že ak zuby múdrosti nespôsobujú ťažkosti, nie je to potrebné nijako riešiť.
6. PITIE MLIEKA PO JEDLE CHRÁNI ZUBY PRED ZUBNÝM KAZOM.
Mlieko síce prispieva k neutralizácii kyslého prostredia v ústach, zároveň však obsahuje cukry, takže ho nemožno odporučiť ako súčasť starostlivosti o zuby. Niektoré potraviny, ako napríklad syr, ale dokážu kyslé prostredie zneutralizovať.
7. SLADKOSTI ZUBOM ŠKODIA.
Cukor nie je priamou príčinou zubného kazu, tou je kyselina produkovaná baktériami v ústach, ktoré sa živia sacharidmi a cukor je jedným z nich. Kyselina narušuje zubnú sklovinu a baktérie tak môžu preniknúť do zuba, kam kefka nedosiahne. Táto situácia nie je spôsobená objemom cukrov, ktoré skonzumujeme, ale tým, ako dlho sú im zuby vystavené.

8. JEDLO Z FAST FOODOV NEMÁ NA ZUBY VPLYV.
Jedlo z fast foodov obsahuje veľké množstvo tepelne upravených škrobov, ktoré dlho zostávajú v ústach a často sú pre sklovinu škodlivejšie ako jednoduché cukry, najmä ak sú prisladené.
9. PITIE KOLY BEZ CUKRU ZUBOM NEŠKODÍ.
Kolové nápoje, najmä perlivé, obsahujú kysličník uhličitý, ktorý sa mení na kyselinu uhličitú. Tá prispieva k tvorbe kyslého prostredia a k poškodeniu skloviny.
10. BIELE ZUBY SÚ LEN OTÁZKU SPRÁVNEJ STAROSTLIVOSTI.
Farba zubov je čiastočne daná geneticky. Každý človek má vrodený iný odtieň zubov, ten sa navyše mení v závislosti od veku, životného štýlu aj užívania liekov. Biele zuby preto nemusia byť zdravšie ako zuby so žltkastým odtieňom.
11. NA MLIEČNYCH ZUBOCH AŽ TAK NEZÁLEŽÍ.
S čistením by sa malo začať už okolo dvoch rokov veku dieťaťa. Aby sa deti naučili čistiť si zuby správne, mali by im pri tom v prvých rokoch asistovať rodičia, prípadne zuby ešte sami dočisťovať. Je síce pravda, že dočasné zuby vypadnú, ale zápaly dočasných zubov môžu poškodiť zárodky stálych zubov. Najhorší je však psychický dosah zápalových komplikácií na dieťa a jeho ďalšiu spoluprácu so zubárom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 20:18