shutterstock.com
StoryEditor

Patríte medzi kávičkárov? Stavíme sa, že týchto desať vecí o káve ste nevedeli

20.04.2020, 16:00
Životný štýl
Nie nadarmo sa vraví, že kým ráno nevypijeme svoju pravidelnú šálku kávy, nie sme to my. Káva je naša prirodzená voľba, beznádejná láska, ktorá sa každý deň prebúdza spolu s nami a s ktorou dokážeme vášnivo flirtovať až do večera. Ak patríte k milovníkom tohto nápoja, prečítajte si tieto zaujímavosti.
  1. Vedeli ste, že v jednej šálke espressa sa ukrýva približne 40 mg kofeínu? Ak sa do nášho tela dostane dopoludnia, je to celkom v poriadku, vo večerných hodinách by však kávu mali oželieť ľudia náchylní na slabý spánok alebo citliví na kofeín.
  2. Kofeín z kávy začína v našom organizme pôsobiť približne desať minút po jej vypití.
  3. Káva podporuje aktivitu mozgu a zlepšuje koncentráciu.
  4. Brazília, známa ako najväčší svetový producent kávy, pustila pred rokmi do obehu poštovú známku s vôňou čiernej kávy.
  5. Najdrahšia káva na svete je Kopi Luwak, ktorá sa pripravuje z kávových zrniek, skonzumovaných a natrávených cibetkami. Či je jej chuť adekvátna cene, stojí za úvahu...
  6. Vo svete už existujú aj kúpele, kde sa môžete poriadne okúpať a oddýchnuť si „naložení“ vo vani plnej kávy.
  7. Ak by ste vypili počas jedného dňa sto šálok kávy, množstvo kofeínu, ktoré by sa tým dostalo do vášho tela, by vás mohlo zabiť.
  8. Káva americano dostala svoj názov počas druhej svetovej vojny, keď americkí vojaci dolievali príliš silné espresso vodou.
  9. Nadmerné pitie kávy nie je celkom bez rizika, pretože môže zvyšovať krvný tlak a nefiltrovaná káva môže u niektorých jedincov nepriaznivo zvyšovať hladinu LDL cholesterolu. Niektoré štúdie ukázali, že hodinu po vypití kávy hrozí vyššie riziko akútneho srdcového infarktu.
  10. Kofeín ohrozuje aj tehotné ženy (zvýšené riziko potratu) a takisto deti, u ktorých ešte nie je ukončený vývoj centrálneho nervového systému.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 16:08