dreamstime
StoryEditor

Pozor na ne! Toto sú potraviny, ktoré vo vás vyvolajú ešte väčší pocit hladu

02.08.2021, 10:30
Zdravie
Nezasýtia, len rozdráždia chuťové poháriky. Ktoré jedlá chutia, no nesplnia svoj účel?

10. Sladené cereálie


"Mnohé cereálie ochutené cukrom obsahujú "prázdnu" vlákninu a bielkoviny, dve živiny, ktoré potrebujete ako prvú vec hneď po zobudení v ranných hodinách, aby bola vaša hladina cukru v krvi stabilná a vyhli ste sa tak dopoludňajšiemu hladu," zdôrazňuje Hayimová. Aby toho nebolo málo, obsahujú množstvo sacharidov. Hladinu kortizolu budete mať na veľmi vysokej úrovni, čo metabolizmus zaťažuje dvakrát viac. Výsledkom je nižšia schopnosť metabolizovať toľko cukrov, čo vedie k väčšiemu hladu a únave. "Siahnite radšej nabudúce po obilninách s viac ako piatimi gramami prirodzene sa vyskytujúcej vlákniny v jednej porcii. Dajte si pozor na diétne nízkokalorické obilniny. Aj v prípade, že sú s nízkym obsahom cukru a kalóriami, majú tendenciu mať nízky obsah vlákniny a bielkovín," radí odborníčka.

11. Rafinované obilniny


Biely chlieb, čerstvé rožky, sušienky. Kto by im neodolal? "Vláknina a voda rovná sa objem," hovorí Heverová. "Ak prijímate potraviny s obsahom vlákniny, podporíte tým pocit sýtosti. Vzhľadom k tomu, že v rafinovaných výrobkoch je vláknina odstránená, zjete ich vo veľkom množstve." Navyše, konzumácia bielej múky dvíha hladinu inzulínu, ktorý potom vzápätí klesne. Ak tento hormón klesne príliš, môže sa dostaviť hypoglykémia. Vtedy pociťujeme silný hlad a obrovskú chuť na jedlo.

12. Slané občerstvenie


"Nikdy sa neuspokojíte len s jedným balíčkom slaného občerstvenia. Obsahuje totiž nadmerné množstvo sodíka a naopak absentuje vláknina a bielkoviny," hovorí St. Johnová. Skeny mozgu ukazujú, že sodík spúšťa dopamín, teda neurotransmitery spojené s radosťou. To znamená, že ak budete jesť potraviny s vysokým obsahom soli, siahnete s veľkou pravdepodobnosťou ešte po jednom balení. A to už ani nie je reč o veľkej inzulínovej explózii a následnom páde.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 22:00