dreamstime
StoryEditor

Pozor na ne! Toto sú potraviny, ktoré vo vás vyvolajú ešte väčší pocit hladu

02.08.2021, 10:30
Zdravie
Nezasýtia, len rozdráždia chuťové poháriky. Ktoré jedlá chutia, no nesplnia svoj účel?

4. Šalátové dresingy bez tuku


V rukách držíte fľašu,  kde svieti slovné spojenie "bez tuku", takže ide o dobrú voľbu. Mýlite sa. Tieto výrobky môžu byť dochutené množstvom soli a cukru. Nakoniec miniete viac dresingu na šalát, keďže vás presvedčí jeho chuť. Spravte si zálievku radšej sami.

5. Potraviny označené ako "zdravé"


Podľa nedávnej správy v časopise Journal of the Association for Consumer Research máme tendenciu prejedať sa potravinami s týmto označením. Myslíme si, že ak sú potraviny "zdravé", automaticky to znamená, že máme v rukách pokrm s výživnými hodnotami a nízkym počtom kalórií. Preto si ho doprajeme vo väčšom množstve bez výčitiek svedomia. Keby ste sa však pozreli na etiketu výrobku, konkrétne na zloženie, boli by ste nepríjemne prekvapení.

6. Cukor


Cukor a všetky ostatné podobné náprotivky, od umelých sladidiel až po trstinový cukor, sú návykové, pretože spôsobujú zvýšené uvoľňovanie dopamínu. "Závislosť na tomto bielom jede stále prevláda vo svete a prispieva veľkou mierou k našej súčasnej globálnej zdravotnej kríze," zdvíha varovný prst dietologička Julieanne Heverová. "Rafinované a spracované sladidlá sú neúprosné vo svojej schopnosti lákať vás k prejedaniu sa, pritom neposkytujú pocit sýtosti alebo výživu."

7. Müsli tyčinka


Tradičné müsli tyčinky sú často vyrobené iba z cukru a stužených olejov. Majú menej kalórií ako tradičné jedlo, preto by nemali slúžiť ako náhrada pokrmu. Povzbudzujú chuť k jedlu, no nezasýtia.

8. Kečup


Nabudúce si dobre premyslite, či si dáte hranolčeky s kečupom. "Kečup, alebo akékoľvek iné jedlo s vysokým obsahom kukuričného sirupu (HFC) môže len podporiť zvýšenú chuť k jedlu. HFC zastaví metabolizmus tela a spomalí produkciu leptínu, ktorý podporuje pocit sýtosti. V dôsledku toho neexistuje žiadna správa odosielaná telu, že ste plní a je čas prestať jesť," hovorí Hayimová.

9. Muffiny


Vyzerajú chutne, kto by sa do nich nezahryzol? Mnohé z nich sú však plné cukru, ktoré telo rýchlo strávi, takže budete ešte viac hladní.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 08:46