dreamstime
StoryEditor

Vedeli ste? Obľúbené smoothies nášmu organizmu viac škodia než pomáhajú

26.06.2021, 12:00
Zdravie
Javí sa ako zdravý, vníma sa ako zdravý, v podstate je to len sofistikovaný marketingový trik. Dokáže okabátiť naše telo a jeho konzumácia je pre zdravie skôr kontraproduktívna. Aj to prezradil odborník na výživu Doc. RNDr. Miloš Mikuš, CSc.

2. Tekuté kalórie

Na nedokonalosť nášho tela registrovať kalórie prijaté v tekutom stave sa poukazuje už dlhšie a dáva sa do súvisu s narastajúcou obezitou, čiastočne ako dôsledok tekutých kalórií zo sladených nápojov (a z alkoholu). Kalórie obsiahnuté v smoothie naše telo zle vyhodnocuje a nedokážeme adekvátne reagovať.

3. Kalorická hodnota

Pokusy s rôznym kalorickým obsahom podobne chutiacich smoothie ukázali, že následný príjem jedla nebol adekvátne ovplyvnený energetickým príjmom v smoothie. To znamená, že ak bol obsah kalórií v smoothie vyšší, v celodennom súčte sme nechtiac prijali viac, ako náš organizmus potreboval.

4. Trvanie nasýtenia

Pocit nasýtenia sa reguluje mnohými procesmi. Jedným z nich je aj čas, ktorý strávi potrava v žalúdku. Ak sme prijali rozmixovanú stravu, ako je smoothie, žalúdok s ňou nemá čo robiť a rýchlejšie postúpi ďalej do čriev. Výsledkom je kratší pocit nasýtenia. Zmixovaním sa uvoľní oveľa viac živín pripravených na rýchle trávenie.

5. Inzulínový výbuch

Po kratšom pobyte v žalúdku sa pomerne rýchlo celý obsah dostane do čreva. Následne sa do krvi dostane naraz viac cukrov, na ktoré naše telo reaguje vyššou produkciou inzulínu, čo je z dlhodobého hľadiska nezdravé. Proces by prebiehal pomalšie a postupne, ak by sme ovocie konzumovali v nezmixovanom stave.

6. Zmixuje sa všetko

Zmixovaním sa uvoľnia aj látky, ktoré v normálnom jedle zostávajú ukryté alebo chránené. Tieto látky sa nachádzajú v mnohých semenách a pri bežnej konzumácii a následnom trávení sa z nich neuvoľnia. V mnohých prípadoch nejde o zdraviu prospešné látky a evolučne sú určené ako ochrana pred konzumáciou zvieratami.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 18:35