dreamstime
StoryEditor

Prezident lekárnickej komory otvorene bez okolkov: Pitie kolagénu vás NEOMLADÍ

19.06.2021, 15:30
Zdravie
Je užívanie doplnkov nevyhnutnosťou alebo na nás len chce niekto zarobiť? Opýtali sme sa odborníka!

PharmDr. Ondrej Sukeľ, viceprezident Slovenskej lekárnickej komory

Má podľa vás význam užívať výživové doplnky napríklad v chrípkovej sezóne? Vitamín C, bylinné preparáty na podporu imunity a podobne? S čím konkrétne máte dobrú skúsenosť vy? 

Je potrebné v úvode povedať, že výživový doplnok nie je liek, dokonca v zmysle platnej legislatívy nie je možné výrobcom uvádzať, že má nejaký terapeutický účinok. Vitamín C prijíma každý človek s pestrou stravou v dostatočnom množstve v potrave, teda jeho deficit je málo pravdepodobný. Užívať dávky viac než 100 - 200 mg nemá pri bežných prechladnutiach význam - vysoké dávky sa používajú pri reálnych deficitoch spôsobených povedzme poruchami tráviacej sústavy, v rekonvalescencii, pri výrazne oslabenej imunite a podobne. Niektoré rastliny majú vplyv na aktivitu nešpecifických bielych krviniek, avšak v živom organizme.

Veľa ľudí užíva multivitamíny. Je to nutné? Nepokrýva naša strava (pokiaľ je normálna) všetko, čo potrebujeme? 

Nie je to nutné, pokiaľ má zdravý človek pestrú stravu a nemá napríklad vysoko fyzický náročné aktivity, pri ktorých môže nastať deficit niektorých minerálov.

Čo od výživových doplnkov môžeme očakávať? Dá sa nimi reálne napríklad zlepšiť zrak , posilniť kosti či zlepšiť si kvalitu vlasov a pleti, tak ako to vidíme v reklamách?

Vo všeobecnosti nedá - aj ako som uviedol vyššie - výživové doplnky to ani o sebe tvrdiť nemôžu. Slúžia na doplnenie základných látok, ktoré telo používa a teda napríklad výživové doplnky s obsahom vitamínu D a vápnika môžu pozitívne prispievať ku kvalite kostí a oddialiť nejaké osteoporotické zmeny. Pri reálnej diagnóze však výživové doplnky môžu nanajvýš zmierniť dôsledky konkrétnych ochorení.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 02:04