dreamstime
StoryEditor

Mala som pocit, že som absolútne vyhorela. Chuť do práce a života mi vrátila jednoduchá vec

08.04.2021, 22:35
Zdravie
Pani Jarmila sa zahltila prácou, ktorá ju baví. Utekala tak od problémov z minulosti a pomoc vyhľadala až vo chvíli, keď sa cítila unavená, vyčerpaná a vystresovaná. "Pocit vyhorenia je dôsledkom zle zvládnutých vnútorných i vonkajších preťažení," vysvetľuje trénerka Petra Lekešová-Krajčinovič.

12 krokov, ako si pomôcť metódou energetického kotla
Energetický kotol je koučovacia technika, ktorá vám môže pomôcť nájsť a pomenovať pre vás zásadné zdroje príjmu energie a tiež miesta, kadiaľ vám energia uteká. Každý kotol má prívody energie a výpuste.

    1. Zakreslite si kotol tak veľký, aby ste v ňom aj okolo neho mali dostatok miesta na zapisovanie.
    2. Kotol by mal mať veko a dno. Pre lepšiu predstavu budeme pracovať s percentami od nuly do sto a stupnicou od 1 do 10.
    3. Zamyslite sa nad tým, na koľkých percentách ste, keď máte maximum energie. Vyznačte do kotla. Napr. keď je vaše maximum 100%, zakreslite rysku tesne pod veko.
    4. Zakreslite si, kde je vaše minimum. To znamená na koľko percent sa cítite, keď ste "vybití".
    5. Vyznačte si, kde je optimálna hladina vašej energie.
    6. Napíšte aj to, na koľkých percentách energie ste tu a teraz.
    7. Zakreslite si na veko kotla päť prívodov, môžu to byť slamky a pomenujte ich. Čo je to, čo vás dobíja? Kto je to? Prívody zahŕňajú všetko, čo je vo vašom živote pozitívne, prínosné.
    8. Na dno kotla zakreslite diery, ktorými uniká vaša životodarná energia. Kto vám energiu odsáva? Čo vás vyčerpáva? Opäť to môžu byť ľudia, činnosti, stavy, myšlienky ...
    9. Vráťte sa k energetickým prítokom: ako sú na tom vaše energetické zdroje - teda pomyselné "slamky"? Očíslujte si ich od 1-10. Čím viac energie z jednotlivých slamiek dostávate, tým viac bodov k nim priraďte.
    10. Rovnaký postup je aj na dne kotla u energetických dier. Očíslujte si jednotlivé vyústenia od 1-10.
    11. Položte si niekoľko otázok, ktoré môžu pomôcť: Kde sa mi energia nedostáva? Prečo sú niektoré slamky upchané? Kto mi ich upcháva? Čo potrebujem k tomu, aby som zvýšil/a prítok energie? Ktorá diera v dne je najväčšia? Prečo to tak je? Ktorú by som chcel/a zmenšiť, zaceliť ako prvú? Prečo?
    12. Pozrite sa na svoj energetický kotol. Čo vás ešte napadá? Čo potrebujete na to, aby ste energiu dobili a usporili?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 08:00