shutterstock.com
StoryEditor

Týchto desať vecí by vo vašej domácej lekárničke nemalo chýbať. Nikdy!

07.05.2020, 15:00
Zdravie
Domáca lekárnička patrí do každej domácnosti. Pri malých a väčších poraneniach či pri nevoľnosti alebo bolestiach do nej siahneme ako po prvej pomoci.

1. Teplomer
Je dôležitý pomocník v každej lekárničke, najmä ak máte doma malé dieťa. Druhov teplomerov je hneď niekoľko, stačí sa poradiť v lekárni.

2. Prostriedok na dezinfekciu
Dezinfekčné prostriedky bránia vzniku infekcií pri rezných a tržných ranách, rozbitých kolenách, zapichnutých trieskach a pod. Dajú sa kúpiť v lekárni podobe roztoku alebo spreja. Môže ísť o lieh, peroxid vodíka alebo jód.

3. Lieky tlmiace bolesť, zrážajúce teplotu
Vhodné sú analgetiká a antipyretiká ako paracetamol, ibuprofén alebo kyselina acetylsalicylová.

4. Lieky proti bolesti v hrdle
Kvapky alebo sirup proti kašľu, pastilky na cmúľanie, prípadne roztok na kloktanie. Lieky sa používajú na dezinfekciu ústnej dutiny a hltana pri zápalových a infekčných ochoreniach – angínach, zápaloch hltana alebo mandlí, zápaloch jazyka a aftách, pri kašli.

5. Nosné kvapky alebo spreje proti nádche
Zmierňujú priebeh nachladnutia a pocit upchatého nosa. Uľavujú od sťaženého dýchania. Najčastejšie sa používajú vo forme sprejov a kvapiek.

6. Prípravok proti hnačke a zápche
Prípravky pri zápche stimulujú peristaltiku čriev a zmäkčujú stolicu, pri hnačkách zas pomáhajú obnoviť prirodzený rytmus tráviacej sústavy. Najznámejšie je čierne uhlie, ktoré pomáha pri zápchach, plynatosti, pri kŕčoch, hnačkách a podráždenom žalúdku.

7. Prípravok na ošetrenie popálenín
Popáleniny sú veľmi nebezpečným zranením pokožky, pretože predstavujú vstupnú bránu pre infekcie, a preto je dobré mať v zálohe prípravky, ktoré vám pri bolestivých popáleninách pomôžu ihneď, len čo sa nejaká nehoda alebo zranenie stane.
Väčšinou sa predávajú vo forme krému, spreja alebo peny.

8. Masť na opuchy a poštípanie hmyzom
Proti opuchu sa najčastejšie používa octanová masť. Na upokojenie pokožky a proti svrbeniu po uštipnutí hmyzom zas chladivé gély, ktoré sú voľne dostupné v lekárni.

9. Lieky, ktoré predpísal lekár na dlhodobé užívanie pri určitej chorobe
Chronickým pacientom – so srdcovými problémami, na riedenie krvi, na cukrovku, na vysoký krvný tlak a pod., ktorí užívajú lieky pravidelne a dlhodobo, lekári predpisujú lieky aspoň na tri mesiace. Tie by mali mať svoje miesto v lekárničke.

10. Lieky pre alergikov
Antihistaminiká vo voľnom predaji obsahujú rovnaké liečivo ako tie na predpis, len sú v menšom balení.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 23:17