shutterstock.com
StoryEditor

Ako vyhnať bolesť z nôh a prečo ňou trpia už tridsiatnici?

19.02.2020, 15:00
Zdravie
Jej PRÍČINOU môžu byť vysoké opätky, nadváha, sedavé zamestnanie, ale aj také, pri ktorom sa priveľa stojí. No neprospieva im ani priveľa fyzickej aktivity.

V spojitosti s bolesťami nôh sa najčastejšie pretriasajú diagnózy artróza a artritída. Majú podobný názov, ale sú medzi nimi zásadné rozdiely. Artróza vzniká v dôsledku prirodzeného opotrebúvania kĺbov. Urýchliť ju môže prehnané športovanie, ale aj obezita, pretože nadváha neprimerane zaťažuje kĺby. Artritída je reumatické autoimúnne ochorenie, pri ktorom ide o zápal kĺbov.
Artróza sa spočiatku prejavuje bolesťou len po väčšej námahe, neskôr sa však môže ozývať aj pri zmenách počasia. Kým bolesti pri artritíde sprevádza aj opuch boľavého miesta a nezvyčajná nie je ani malátnosť či vykrúcanie kĺbov do neprirodzených polôh. Hrozí pri nej tiež, že zápal sa rozšíri aj na vnútorné orgány.

Dôležitá trojkombinácia
Prečo v oboch prípadoch netreba váhať s návštevou lekára? Regeneračná schopnosť chrupavky je dosť nízka, ale jej včasná liečba bolesti odstráni a pohyblivosť zlepší. Prejavy reumy sa tiež dajú zmierniť. Diagnostiku a liečbu ochorenia by však mal určiť lekár. Ak chcete spomínaným problémom predchádzať, môžete tak spraviť pomocou výživových doplnkov. Podstatné je, aby obsahovali trojkombináciu glukozamínu, chondroitín sulfátu a metylsulfonylmetánu (známy aj pod skratkou MSM). Glukozamín a chondroitín sulfát sú súčasťou základných zložiek tvoriacich kĺbovú chrupavku. Používajú sa na liečbu a prevenciu problémov spojených s kĺbami a kosťami, aj pri liečbe artrózy a artritídy. MSM je prirodzená forma organickej síry, ktorá sa nachádza tiež v mlieku, ovocí, zelenine, mäse a rybách. Má protizápalové účinky, zmierňuje bolesti pri zápaloch kĺbov, šliach, slizníc a mnohých ďalších procesoch pohybového aparátu. Tiež podporuje stabilizáciu spojivového tkaniva chrupavky, šliach a väzov.

Opuchnuté členky
Častým spúšťačom ťažkostí spojených s nohami bývajú aj zmeny na cievach a žilách. Prejavujú sa opúchaním a bolesťami nôh na rozličných miestach, zväčša však v oblasti lýtok a členkov, ktoré sa navečer zhoršujú. Trpia nimi nielen ľudia, ktorí stoja niekoľko hodín na nohách, ale aj tí so sedavým zamestnaním. Rizikovými faktormi je sedenie so skríženými nohami, dlhodobé nosenie vysokých opätkov a nedostatočná výživa rovnako ako nadváha. Zvyčajne ide o poruchu mikrocirkulácie, nedostatočného prekrvenia a okysličenia periférnych ciev, ktorá sa prejavuje aj pocitmi únavy a ťažoby. Výživové doplnky, ktoré obsahujú flavonoidy ako rutín, pagaštan konský, vitamín C a B1 sa odporúča užívať až po odbornej konzultácii s lekárom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 06:53