Shutterstock
StoryEditor

Chodí vaša mama na prevenciu? Takto si môže zachrániť život!

26.06.2019, 00:00
Zdravie
Stačí málo – byť k sebe zodpovedný. Včas diagnostikovaná rakovina hrubého čreva má 100 percentnú šancu vyliečenia. A test je pritom jednoduchý, rýchly, bezbolestný... a dôležitý. Potvrdil nám to lekár, alarmujúce štatistiky a takmer každý, koho sme sa spýtali, či chodí na prevenciu tohto ochorenia. Veľakrát totiž odpoveď znela: nie. Prečo si to robíme?

Situácia je naozaj vážna. Ministerstvo Zdravotníctva registruje alarmujúci vývoj v štatistikách onkologických ochorení, pričom prevažnej väčšine z nich je možne predísť. Zachytenie rôznych typov rakoviny vo včasnom štádiu často zaručí veľkú šancu na vyliečenie. Ministerstvo zdravotníctva SR preto vyhlásilo rok 2019 za Rok prevencie. Jeho súčasťou budú aktivity na podporu prevencie rôznych typov rakoviny. My sme sa porozprávali s   MUDr. Rudolfom Hrčkom, CSc.

Ako si najlepšie uvedomíme potrebu prevencie?

Prevencia alebo preventívne správanie patrí k základným mechanizmom správania, ktoré pomáhajú organizmu prežiť. Niektoré sme dostali darom od prírody-  oko, ucho, vnímanie bolesti, chuť a podobne. Predstavte si situácie, ktorým sa dokážeme vyhnúť vďaka týmto orgánom. Nezožerie nás tiger, nezrazí nás auto, nepopálime sa a podobne. Niektoré typy preventívneho správania sa učíme od skúsenejších. Mama, otec, škola, kamaráti, sociálne siete. Napríklad: umývaj si ruky aby..., nedotýkaj sa plameňa, daj si čiapku, rukavice, nejedz muchotrávku.

Takže to, či sme v rámci prevencie zodpovední závisí od prostredia, v ktorom vyrastáme?

Čím skôr v nás rodičia a spoločnosť buduje typy preventívnych správaní, tým je väčšia šanca, že si ich obnovíme prirodzene a budeme ich dodržiavať celý život. Chodiť na preventívne prehliadky preto aby sme neochoreli na rakovinu hrubého čreva sa učíme iba posledných 20 rokov. Niet divu, že terajším 50-tníkom, ktorých sa to týka najviac, sa tieto zásady nedostali pod kožu v takej miere, ako si predstavujeme. Učiť niekoho v tridsiatke zásadám preventívneho správania je veľmi ťažké.

Ako to zlepšiť?

Prvou aktivitou je podpora prevencie rakoviny hrubého čreva. Napriek tomu, pri včas diagnostikovanej rakovine hrubého čreva a konečníka, je až 100 percentná šanca na vyliečenie, na Slovensku zomrie na tento typ rakoviny ročne až 2 300 ľudí. Oproti priemeru v EÚ na Slovensku zomiera na túto diagnózu takmer dvojnásobný počet ľudí. Nie je to kvôli tomu, že by na ochorelo viac ľudí, ale preto, že na to prídu neskoro. Ak by sme sa dostali na priemer EÚ, tak vieme zachrániť život tisícom ľudí.

Napríklad aj vďaka skríningu. Čo to vlastne je?

Skríning onkologických ochorení je odhaľovanie rakoviny u zdanlivo zdravých ľudí bez príznakov tejto choroby. Prostredníctvom skríningových testov, ktoré sa dajú rýchlo a ľahko aplikovať na veľkú skupinu ľudí v riziku môžeme odhaliť chorobu v skorom štádiu, kedy je šanca na vyliečenie vyššia.
Skríning sa organizuje len pre choroby, pre ktoré máme účinné testy na zachytenie ochorenia, ktoré sa dajú uskutočniť v celej rizikovej skupine ľudí, ak poznáme účinnú liečbu a ak je toho ochorenie v populácii dostatočne rozšírené.

Ako vyzerá vyšetrenie? Ľudia sa totiž často boja, preto naň ani neprídu...

Áno, ale neboja sa testovania. Na odobratí si kúska stolice nie je nič nebezpečné ani bolestivé. Ľudia sa boja výsledku. Radšej o tom nechcú počuť a záležitosť je tým pre nich vybavená. Stále sa takto chová asi 60% populácie nad 50 rokov, ktorej sa riziko ochorenia týka najviac.

Je niečo, na čo treba byť pri robení testu opatrný?

Moderné testy na zisťovanie neviditeľného množstva krvi v stolici sú veľmi jednoduché a citlivé. V princípe fungujú ako napr. veľmi dobre známe tehotenské cesty. Od jednotlivca sa chce, aby si tyčinkou nabral podľa uvedeného návodu minimálne množstvo stolice a zasunul ju do špeciálnej nádobky, ktorú prinesie svojmu všeobecnému lekárovi. Ten to odčíta a povie na počkanie aj výsledok. Nie je predtým potrebné dodržiavať žiadne diéty.

Takže naozaj nič náročné. Malo by sa o prevencii teda viac hovoriť, aby boli ľudia zodpovednejší sami k sebe a k svojmu zdraviu?

Napriek tomu, že máme pred sebou veľmi rezistentnú skupinu obyvateľov na vytváranie preventívneho správania, iná cesta nie je, iba o tom hovoriť , hovoriť a vysvetľovať. Najúčinnejšie by bolo, ak by sa s tým začalo už na základnej, a potom pokračovalo na strednej škole. Iný spôsob by bol použitie múdreho násilia v podobe legislatívy. Tak to už funguje v prípade stomatológie alebo v doprave. Všetci chodíme na STK, prezúvame pneumatiky, svietime, nosíme lekárničky. Ak nechceme, tak nemusíme, no riskujeme sankcie. Často tu ide iba o hypotetické ohrozenie zdravia. V prípade kolorektálu ide priamo o život. 4000 ľudí ročne dostane rakovinu iba preto, že sa nespráva preventívne a nedá šancu lekárom im pomôcť keď sa ešte dá. 20 rokov sa ich snažíme presviedčať. Nedarí sa . Možno je čas použiť múdre násilie. V náš prospech. Ako pri STK.

Na toto máme nárok!

Vyšetrenie hradené zo zdravotného poistenia

V súčasnosti je poistencom v SR dostupný skríning hradený zo zdravotného poistenia a jeho rozsah stanovuje Zákon č. 577/2004 Z. z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia a o úhradách za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

(natívna informácia)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 02:07