dieťawww.pexels.com
StoryEditor

Staráte sa o zúbky vášho dieťaťa správne? Prečítajte si všetko dôležité

11.04.2019, 15:20
Zdravie
Viete o zuboch svojich detí všetko, čo treba?

Kedy umývať zúbky?
Zubní lekári tvrdia, že už s prvým zúbkom treba začať starostlivosť. Do dvanástich mesiacov bez zubnej pasty, potom aj s ňou, samozrejme, treba vybrať detskú. S návštevou zubára sa ponáhľať nemusíte, aj keď niektorí tvrdia, že čím skôr, tým lepšie. Ale pravdepodobne stačí, keď má dieťa všetky zúbky prerezané. A veľmi pomôže, keď ho párkrát vezmete k zubárovi so sebou, aby nemalo z vlastného prvého vyšetrenia paniku.


Strojčeky
Dnes sa už deti za ne nehanbia, naopak, stali sa celkom dobrým módnym doplnkom. V Thajsku sa pred pár rokmi dokonca objavili aj falošné zubné strojčeky pre tých tínedžerov, ktorí ich nepotrebovali, ale ich nosením chceli byť IN. Pravda je taká, že dnes sa o strojčeku uvažuje u polovici detí. Začína sa to okolo deviateho roku a samotná aplikácia strojčeka príde aj po niekoľkoročnom sledovaní. Netreba sa nikam ponáhľať, dnes sa zuby vedia vyrovnať v akomkoľvek veku. Andrea Verešová, Táňa Pauhofová nemali problém so strojčekom chodiť aj po tridsiatke.

Nepriatelia zubov vašich detí
Všetky tie sladké džúsiky, ochutené limonády. Dnes už snáď nikto nenamáča cumlík do medu ani do cukru, to sa tie zúbky pokazia rýchlejšie, ako sa nazdáte. Je fajn, keď v noci od istého času pije dieťa už len vodu alebo detský čaj, mlieko a cukor v ňom zubom škodí. Z ovocia sú najhoršie citrusy a banán, ak sa spoliehate na rady starých mám, že konzumáciou jablka zuby ako-tak vyčistíte, omyl. Nič nenahradí zubnú kefku.


Farba detského chrupu
Prirodzená farba je genetická, samozrejme. Niektoré zúbky majú nádych dožlta, niektoré dosiva, iné sú ukážkovo biele. V Amerike, kde sú až modrastou bielobou chrupu posadnutí, dávajú bieliť zuby aj deťom, ale je to zbytočné a pre sklovinu nebezpečné. Veľkú šarapatu vedia urobiť lieky tetracyklínového radu. Keď ich dieťa užíva vo veku, keď sa tvorí trvalý chrup, zuby sú posiate tmavými škvrnami a pásmi. A ich odstránenie je dosť náročné.

Ako trhať mliečne zuby?
Netreba to nijako siliť, vlastne ich treba trhať len v prípade, že sa nekývajú napriek tomu, že už sú vonku trvalé zuby. Niektorým deťom zúbky vypadnú samy, niektorým treba pomôcť prstami alebo nitkou, sú aj výnimky s takými hlbokými koreňmi, že treba použiť zubárske kliešte. V drvivej väčšine prípadov je však výmena mliečneho chrupu za trvalý prirodzený a nebolestivý proces.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 12:21