pixabay.com
StoryEditor

Nepríjemný tik v oku. Jedná sa o banalitu, či vážnejší problém?

31.08.2017, 11:50
Zdravie
Poznáte to – začne vám šklbať v očnom viečku v tej najnevhodnejšej chvíli – na porade či pri šoférovaní. Aj keď to nie je vidno, razom z toho znervózniete. Ako problém riešiť? A čo ak sa začne opakovať?

Odborne sa tik v oku volá myokýmia a ide o jemné zášklby svalov prevažne v hornom viečku.

V prvom rade si treba povedať, že sa to sem tam stane každému a keď je to naozaj sem tam, nejde o nič, čo treba špeciálne riešiť. Pravdepodobne ste príliš unavená a/alebo vám chýba magnézium (tak, ako pri väčšine kŕčov). Preto ak vám dá telo tento signál, viete, že treba poľaviť a vyspať sa, prípadne si v lekárni kúpiť magnézium a doplniť si ho.

Ak sa vám to stáva častejšie a tik trvá čoraz dlhšie, skúste nasadiť aj vápnik a B-komplex a dbať o to, aby ste odpočívali – rôzne kŕče sú väčšinou prvým varovným signálom tela, že je preťažené, vystresované a mali by ste sa zamyslieť nad svojím životným štýlom – vaše telo reflektuje vašu rozháranú myseľ a evidentne ste v psychickej nepohode. Okrem umelých doplnkov výživy skúste aj začať piť minerálne vody z obsahom vápnika. Ak dlho pracujete za počítačom a bolia váz z toho oči, dávajte si krátke prestávky, kedy sa do monitoru pozerať nebudete.

Ďalším dôvodom myokýmie môže byť vysádzanie kofeínu – teda ak ste pili príliš veľa kávy a snažíte sa prestať. Časom, keď si vaše telo odvykne, by sa váš problém mal upraviť.

Niekedy však za zášklby nemôže ani stres, ani kofeín a ani nedostatok minerálov. Jednoducho ide o problém na úrovni nervov, ktorý môžete mať v genetickej výbave. Vtedy dokážu pomôcť lieky, okuliare či dokonca botulotoxín, ktorý lekár vpichne do svalu za účelom jeho zrelaxovania.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 20:43