shutterstock.com
StoryEditor

Potrebuje práva rodina oficiálny „papier“, aby bola naozajstná?

21.07.2020, 15:45
Vzťahy
Stále dookola počúvate, že už je najvyšší čas na svadbu. No, tak o tom v prvom rade musíte rozhodnúť vy. A váš partner, samozrejme.

Ste spolu už nejaký ten rok. Dobre, už ste spolu pekne dlho. Poznáte sa tak, že sa navzájom ani neoklamete, zdieľate spoločnú domácnosť, máte rovnakých kamarátov, lebo tí vaši a jeho sa za tie roky stihli spoznať a stala sa z vás veľká partia. Vaši rodičia sa už aj považujú za rodinu, stretávajú sa na všetkých rodinných akciách, plánujú vnúčatá, stále otvárajú tému svadba, ktorá sa patrí... a vy stále nič. Chodíte spolu a žijete, chodíte na dovolenky a všetky radosti a starosti prežívate po boku toho druhého. Vy mu varíte, periete, on berie vaše auto do servisu a vynáša nákupy. Chcete vždy vedieť, kde je a s kým, čo robí a kedy príde domov. Lebo ho tam čakáte. Lebo v podstate ste rodina. Ibaže nie na papieri. A treba ho vlastne? Alebo, lepšie povedané, za akú cenu?

No, tak ho teda požiadate vy...
... a zničíte si všetky predstavy o romantickom pokľaknutí a intímnej chvíli, a momente prekvapenia, keď vám vyzná lásku, povie, ako veľmi vás ľúbi a chce s vami prežiť zvyšok života. A to len preto, že ste nedočkavá, že už vás nebaví len tak „plávať“ životom a nebyť si istá, či to teda má nejakú budúcnosť. Lebo už je podľa všetkých ten najvyšší čas. Lebo ste to nevydržali, museli ste sa spýtať a aj keď teda nemáte prsteň, s ktorým sa môžete pochváliť a z ktorého sa môžete tešiť, fotiť si ho na Instagram a oslavovať verejne vašu lásku... Lebo ste sa teda dohodli, že sa vezmete. Presne tak, ako ste sa hneď potom dohodli, že teraz cez víkend stačí spraviť len malý nákup, veď kartón mlieka a mäso v mrazničke ešte máte. Vecne. Bez väčšej emócie. A vy sa zrazu neviete zbaviť pochybností, či to vlastne chce aj on tak ako vy a či si tú svadbu nakoniec užijete tak, ako ste si predstavovali. A či bude taká, ako ste si ju vysnívali... Nehovoriac o prekvapených (a áno, občas aj zhrozených) pohľadoch ľudí, ktorým na otázku: „Ako ťa požiadal o ruku?“ odpoviete: „Požiadala som ho ja.“ A ešte jedna vec. Kamaráti vášho muža šetriť nebudú, aj keď vaše kamarátky zo súcitu prejavia lojalitu a budú vás chcieť ubezpečiť, že ste spravili dobre. Áno, iste. Existujú chlapi, ktorým jednoducho dlhšie trvá, kým sa rozhýbu, a ak s takým žijete, vy sama musíte vedieť, či ho len netreba postrčiť. A ešte aj to môže byť, že ste presne ten typ ženy, ktorému je jedno, čo si myslia ostatní... Potom smelo do toho! Ale ak sa máte trápiť myšlienkou, že niekoho do niečoho nútite a šťastná aj tak nebudete, spýtajte sa sama seba: Stojí to za to? Potrebujete lásku „s papiermi“ za každú cenu? Nestačí, že máte krásny vzťah? Lebo aj to znamená byť rodina.

Neporodíš predsa slobodná!
Ty sa proste vydáš a basta! Hovoria vám to rodičia, nastávajúci svokrovci alebo si to hovoríte vy sama pred zrkadlom, keď držíte v rukách pozitívny tehotenský test. Jednoducho sa stalo. Čakáte bábätko, už teraz ho ľúbite aj s partnerom, ktorého tiež ľúbite, a on vás tiež miluje nadovšetko. Budete šťastní rodičia. Ale slobodní... a v tom je ten háčik. A tak i napriek ranným nevoľnostiam, únave a rastúcemu brušku a faktu, že už vlastne ste rodina, vyberáte vhodné priestory, svadobné menu, rozhodujete sa medzi kapelou a dídžejom a premýšľate nad mottom na svadobnom oznámení, aj keď máte občas hlavu niekde úplne inde. Stanete sa predsa mamou a otcom, bojíte sa toho a tešíte sa na to zároveň, takže eufória zo svadobných príprav nemôže plne vyniknúť. Zabudnete na tie rozkošné darčeky pre hostí, ktoré ste vždy tak veľmi chceli, a možno aj objednať čapovanú kofolu na stoly, lebo všetci u vás v rodine ju pijú. Kvetov i koláčov bude pomenej, lebo veď, peniaze treba odložiť aj na kočík a postieľku. Pripiť s hosťami si bude môcť iba váš novomanžel, tancovať budete len opatrne, pri odčepčení vás radšej nebudú dvíhať na stoličke a po polnoci si s najväčšou pravdepodobnosťou pôjdete ľahnúť medzi prvými. Je to o vašej voľbe, samozrejme, a ak chcete priviesť dieťatko na svet v manželskom zväzku podľa tradície, nemôže vám vyčítať nikto nič. Ale možno by stálo za to zamyslieť sa nad možnosťou počkať, kým dieťatko trocha podrastie, bude viac peňazí a energie na prípravy a budete si môcť vašu svadbu užiť obaja naplno, ak zoženiete vhodnú opatrovateľku :-). A navyše, deti sú tými najkrajšími družbami a družičkami, no nie?

Zaujímavé fakty o manželstve:

  • V súčasnosti je priemerný vek, v ktorom vstupujú Slováci do manželstva, u žien 31 rokov a u mužov 34 rokov.
  • Celosvetovo až 61 % ľudí vstupuje do manželstva skôr, ako dovŕši 25 rokov.
  • 37 % mladých ľudí spolu žije v jednej domácnosti bez manželského zväzku.
  • 1/3 mladých ľudí do 25 rokov vstúpi do manželstva skôr, ako zdieľa spoločnú domácnosť.
  • Len 42 % vysokoškolsky vzdelaných ľudí vstupuje do manželstva pred 25. rokom.
  • V jednom z piatich manželstiev majú manželia sex menej ako jedenkrát za mesiac.
  • Na území USA sa denne rozvedie niekedy až 2 000 manželských párov.
  • Strach zo svadby sa nazýva gamofóbia a pre ľudí, ktorí ňou trpia, predstavuje manželstvo skutočné nebezpečenstvo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 02:28