Ranná dávka zdravia? Správne raňajky!Rama
StoryEditor

Ranná dávka zdravia? Správne raňajky!

14.07.2021, 00:00
PR Články
Ako vyzerá vaše ráno? Doprajete si dlhé pohodové raňajky, zjete rýchlo niečo cestou do práce, alebo neraňajkujete vôbec? Raňajky sú pre telo dôležitejšie, než by sa mohlo zdať.

Raňajky telu jednoznačne prospievajú. „Zdravé a výživné raňajky pripravia celý organizmus na správne fungovanie, hlavne doobeda, kedy sme najproduktívnejší. Naštartovanie organizmu a metabolizmu hneď zrána je perfektnou prevenciou aj pred nadváhou a obezitou. Mnoho prípadov ľudí s nadváhou súvisí s tým, že vynechávajú raňajky,“ upozorňuje výživová poradkyňa a odborníčka na chudnutie Petra Pavuková. Zdôrazňuje, že správne a vyvážené raňajky by mali obsahovať komplexné sacharidy, plnohodnotné bielkoviny a zdravé tuky.

Práve tuky hrajú v našom jedálničku významnú úlohu, sú pre telo dôležité a netreba sa ich báť. Je však dobré myslieť na to, aby sme ich konzumovali nielen v primeranom množstve, ale aj v správnom pomere. Vyberať by sme si mali hlavne tie rastlinné, ktoré by mali tvoriť až 70 percent nášho denného príjmu tukov, tie živočíšne len 30 percent. „Mali by sme si vyberať stravu s nižším obsahom tukov, hlavne znížiť príjem nasýtených mastných kyselín a cholesterolu,“ odporúča Petra Pavuková.

S rastlinnými tukmi pomôže kvalitný margarín

Margarín je roztierateľný rastlinný tuk. Vyrába sa z rastlinných olejov, napríklad slnečnicového alebo repkového, ktoré sa za stáleho chladenia miešajú s vodou. Aby sa tieto dve inak nezlučiteľné látky spojili, pridáva sa emulgátor, napríklad prírodný lecitín. Kvalitný margarín je teda stopercentne prírodný zdroj rastlinných tukov vrátane dôležitých omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Často sa navyše obohacuje o vitamíny.

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 05:45