Slovenské viniceSlovenské vinice
StoryEditor

Delikatesy s vínom

12.10.2020, 00:00
PR Články
Tajomstvom jedinečných receptov mnohých slávnych šéfkuchárov je víno. Nielen vhodne zvolené k menu, ale priamo v jedle či dezerte. Vyskúšajte originálne recepty s vínom, ktoré pre vás pripravili známi food bloggeri Coolinari.

HUBOVÉ RIZOTO

Huby výborne chutia v polievkach, s mäsom, aj  v obyčajnej praženici. Geniálne sú v rizote. Skvelé je, že môžeme použiť akékoľvek jedlé druhy, ktoré máme poruke. Aj exotické. Tento recept je doslova fusion cuisine. Spojili sme totiž talianske rizoto s ázijskými hubami a skvelým slovenským vínom.

Na 2 porcie potrebujeme:

  • 100 g ryže (Arborio alebo Carnaroli)
  • 250 g čerstvých húb (použili sme shiitake)
  • 1 šalotku
  • 250 ml vývaru (hubový, zeleninový alebo kurací)
  • 100 ml bieleho vína Slovenské Vinice Devín
  • 50 g masla
  • 25 ml sójovej omáčky
  • hrsť nadrobno narezaného póru (biela aj zelená časť)
  • 50 g nastrúhaného parmezánu
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • petržlenovú vňať na ozdobenie Delikatesy s vínom Delikatesy s vínom Slovenské vinice

Postup:

– Na polovici rozohriateho masla jemne orestujeme nadrobno nasekanú šalotku a pór. Pridáme huby a restujeme asi 10 minút.

– Keď huby dostatočne skaramelizujú, zalejeme ich sójovou omáčkou, dobre premiešame. Pridáme neumytú ryžu a restujeme ešte minútu.

– Podlejeme bielym vínom a chvíľu varíme, kým sa víno nezredukuje. Ryžu osolíme, okoreníme a jemne podlievame horúcim vývarom  tak, aby bola len jemne zaliata. Varíme na miernom ohni asi 18 minút, občas premiešame a podlejeme trochou vývaru. Konečná konzistencia by mala byť krémová.

– Na záver do rizota vmiešame druhú polovicu masla a pridáme nadrobený alebo nastrúhaný syr. Podávame posypané petržlenovou vňaťou  a s pohárom bieleho vína. My sme tentoraz zvolili Devín od Slovenských Viníc, ktorý nám doslova učaroval. Víno sa výborne hodí nielen k rizotu, ale aj k jedlám z morských špecialít, sladkovodných rýb, k hovädziemu a teľaciemu mäsu.

 TIP:  Môžeme použiť rôzne druhy byliniek. Skvelé sú tymian a šalvia. A ešte jeden tip – bedle jedlé  nasušíme a pomelieme na prášok. Získame tak skvelé hubové korenie. Keď ho pridáme do  zeleninového vývaru, zmení sa na hubový.

RÍBEZĽOVÝ CHEESCAKE

Tento svieži koláč si môžeme pripraviť nielen z čerstvých, ale aj z mrazených červených ríbezlí alebo iného obľúbeného bobuľového ovocia. Jedinečnú chuť mu dodá príjemne kyslastý, ale stále ovocný akcent vína Slovenské Vinice Chardonnay.

Na koláč potrebujeme:

Cesto (20 cm forma):

  • 300 g maslových keksov
  • 165 g masla

Ovocná náplň a krém:

  • 250 g červených ríbezlí (iného bobuľového ovocia)
  • 120 g egrešov
  • 50 g práškového cukru
  • 10 g kukuričného škrobu
  • 140 ml vína Slovenské Vinice Chardonnay
  • 100 g plnotučného tvarohu
  • 70 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml šľahačkovej 33 % smotany
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • ovocie na ozdobu Delikatesy s vínom Delikatesy s vínom Slovenské vinice

Postup:

– Rozmixované keksy zmiešame s rozpusteným maslom. Formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie, keksový základ rovnomerne rozotrieme po dne a obvode formy.

– Pripravíme si ovocnú náplň. Do hrnca dáme ovocie, pridáme práškový cukor, kukuričný škrob, zalejeme vínom Chardonnay a minútu povaríme.

– Polovicu ovocnej náplne rozotrieme na keksový základ. Druhú polovicu ovocia použijeme po dopečení.

– Pripravíme si krémovú náplň. Do misy dáme tvaroh, práškový cukor, vajce, mascarpone, smotanu, kukuričný škrob a vanilkový extrakt. Rozmixujeme a nalejme do formy na ovocie. Formu po celom obvode (spodok a boky) obalíme alobalom a pečieme pri teplote 180 stupňov. Po desiatich minútach stiahneme teplotu na 160 stupňov a pečieme ďalších 50 minút.

– Po upečení necháme cheesecake vychladnúť. Potom navrch nalejeme zvyšnú ovocnú náplň a dáme minimálne na 2 hodiny do chladničky, ideálne cez noc. Pred podávaním dozdobíme ovocím.

Dobrú chuť a na zdravie!

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 17:37