shutterstock.com
StoryEditor

Fotky detí nie sú verejná záležitosť. Pred zdieľaním snímok sa zamyslite

21.05.2021, 22:00
Mama a rodina
Namiesto tlače fotiek do albumov z dovoleniek a ich prezeranie pri návštevách dnes väčšina rodín zdieľa rodinné snímky verejne. Internet je však špecifické prostredie a je potrebné sa dopredu zamyslieť, s kým všetkým sa chcete o fotky podeliť.

Prešli by ste sa s nahým dieťaťom po meste? Asi ťažko. Nahrať takú fotku do on-line fotoalbumu je niečo podobné, ale veľa rodičov zábery nahých detí bez váhania zdieľa na internete. Nie sú to len fotky odhalených detských tiel, ktoré vám môžu deti v budúcnosti vyčítať.  

Zatiaľ čo fotky z kúpania v mori, rybníku alebo doma vo vani sú pre babičku alebo tetu roztomilá vec, príbuzní nemusia byť zďaleka jediní, kto zábery na internete nájde. Hoci sociálne siete aj web varujú a často aj zakazujú fotky nahých detí i dospelých, nejaké občas kontrolou prekĺznu. A môže sa potom stať, že váš album z dovolenky v Chorvátsku má tisícovú návštevnosť - teda pozerá si ho veľa ľudí, ktorí vašu rodinu vôbec nepoznajú.

"Chceme čo najviac chrániť deti a ich súkromie. Snažíme sa, aby fotky nahých dospelých ani detí v bežne prístupných albumoch neboli, ale bohužiaľ nie vždy sa nám to darí, "povedal Miroslav Buček. Pritom majú užívatelia jednoduchú možnosť: stačí fotky nahrať do neverejného albumu. To isté platí aj pre sociálne siete alebo úložiská, kam sa súbory nahrávajú pre stiahnutie ďalšími užívateľmi. "Ak vaša babička žije na druhom konci planéty a vy sa jej chcete pochváliť fotkami napríklad z dovolenky, nie je nič jednoduchšie ako album zaheslovať a babičke jednoducho poslať heslo," vysvetlil spôsob ukrytia fotiek Miroslav Buček pre idnes.cz.

Súkromie si deti zaslúžia už od kolísky
Právo detí na súkromie nie je len otázkou etiky rodičov. Listina základných práv a slobôd je stanovená: "každý má právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života." Potvrdzuje to aj listina detských práv na internete, podľa ktorej má dieťa "právo uchovávať všetky informácie o sebe v tajnosti ". „Niektorí rodičia sa domnievajú, že ak zdieľajú fotky len s priateľmi, nikto iný si ich neprehliadne. Existuje však veľké riziko, že fotky niekto zneužije. Na internete sa pohybujú pedofilné siete, ktoré podobné fotografie vyhľadávajú, zbierajú a po prípadnej úprave s nimi obchodujú, menia si ich. Deti sa navyše neskôr môžu stať obeťami výsmechu a šikanovania zo strany rovesníkov, "vysvetlil pán Záliš.

Nad fotkami nahých detí sa pozastavujú aj niektorí rodičia. "Najčastejšie sa dočítam o riziku zneužitia fotky. Ja mám však aj iný dôvod, prečo fotky svojich detí na internet nedávam. Je mi to voči nim hlúpe. Ako to malé nevinné dieťatko príde k tomu, že sa zrazu ocitne niekde na webe, kde sa na neho môže ktokoľvek pozrieť? Pretože sa rodič chce pochváliť, ukázať? " Posťažovala sa diskutujúca mamička na rodičovskom fóre Modrý Koník. 

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 03:19