Cesta vlakom už nemusí byť nudná.dreamstime
StoryEditor

Výhľady ako z rozprávky či nádherné dedinky. Toto sú najkrajšie cesty vlakom po Slovensku

21.06.2022, 06:00
Životný štýl

Cestovanie vlakom nemusí byť dlhé a nudné, ale aj krásne a plné zážitkov. Ak sa vyberiete naprieč Slovenskom týmito železničnými trasami, uvidíte výhľady ako z rozprávky či prenádherné dedinky. Prevezte sa cez Banskú Štiavnicu, Zvolen alebo Červenú skalu.

Prespali ste niekedy cestu vlakom? Na týchto trasách vám nuda či spánok určite nehrozí. Cez okno môžete uvidieť tie najkrajšie scenérie, malebné dedinky či výhľady ako z rozprávky. Pozrite sa na jedny z najkrajších a najzaujímavejších vlakových výletov v okolí Banskej Štiavnice či Červenej skaly. Nielenže vás prevedú prenádhernými trasami, no v cieli sa môžete okúpať vo vodných priehradách, dostať sa k presláveným turistickým atrakciám a prejsť sa po slovenských hradoch.

Prievidza a Horná Štubňa

Jedna z najkrajších železničných trás vedie naprieč Prievidzou a Hornou Štubňou. Trať je dlhá 37 kilometrov a prekonáva pohoria Žiar a Kremnické vrchy. Počas trasy prejdete cez štyri mosty, šesť tunelov a osem zastávok. Najkrajšie z nich sú nepochybne obce Chrenovec, Jalovec či Ráztočno. Táto trať je skvelým cieľovým miestom pre milovníkov turistiky či cyklistiky.

Banská Bystrica a Turčianske Teplice

Úsek medzi Banskou Bystricou a Dolnou Štubňou má dĺžku necelých 41 kilometrov a prekonáva výškový rozdieľ až 373 m. n. m. Na tejto horskej trati, ktorá sa nachádza na pomedzí Veľkej Fatry a Kremnických vrchov, máte možnosť prejsť cez 22 tunelov a prenádherných 112 mostov. Najkrajšia časť trate je nepochybne Harmanecká dolina, ktorú postavili iba za 4 roky. Nevýhodou je, že veľké množstvo zastávok na tejto trase, bolo zrušených. Na druhej strane však máte v cieli možnosť navštíviť kúpele v Turčianskych Tepliciach alebo absolvovať výstup na Skalku či Kremnické vrchy.

Zvolen a Diviaky

Železničná trať zo Zvolena na Diviaky je dlhá 35 kilometrov a stúpa až do nadmorskej výšky 260 m. n. m. Stanica Kremnické Bane však dosahuje výšku neuveriteľných 773 m. n. m. Je to jedna z najnáročnejších tratí na Slovensku s množstvom zárezov či násypov, aby ste dokázali prekonať tieto výškové rozdiely. Na úseku od Trnavej Hory po Hornú Štubňu môžete zažiť nezabudnuteľnú cestu cez desať tunelov, z ktorých jeden sa nazýva Peklo.

Hronská Dúbrava a Banská Štiavnica

Banská Štiavnica je sama o sebe krásna, veď vďaka ťažbe vzácnych kameňov patrila už v minulosti k najvzácnejším mestám Slovenska. Trať z Hronskej Dúbravy do tohto nádherného historického mesta má dĺžku 20 km a je prevádzkovaná už od roku 1873. Jediný vlak, ktorý cez túto trasu premáva, sa nazýva „Štiavnická Anča“. Po tejto prekrásnej ceste máte možnosť vidieť potok Jasenica, Halčiansky rybník, obec Kozelník či osadu Kysihýbel.

Červená Skala a Margecany

Železničná trať, ktorá vedie z Červenej Skaly do Mergecian, je významná najmä pre jej cieľ, a to pohorie Muráň a Krížnu. Táto trasa vedie cez niekoľko stoviek mostov a 9 tunelov. Najzaujímavejší z nich je špirálový tunel nazývaný Telgártska slučka, ktorý je dlhý skoro dva kilometre. Trasa vás prevedie nádhernou slovenskou prírodou, a to predovšetkým cez Slovenský raj, Volovské vrchy, Čiernu horu, Ružínsku priehradu, Nízke Tatry, Muránsku planinu, ale aj vodnú nádrž Palcmanská Maša.

Nové Mesto nad Váhom a Vrbovce

Pod Čachticami prechádza na Myjavu jedna z najkrajších železničných tratí s dĺžkou 44 km na západnom Slovensku. Na tejto trase máte možnosť zažiť vďaka údoliu myjavských kopaníc a Višňového značný výškový rozdiel, až 400 m. n. m. Keďže trasa vedie cez Biele Karpaty, museli na nej vybudovať 3 tunely, 5 viaduktov a takmer polovica dĺžky trate je vedená v oblúkoch.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 22:37