Sušené slivky majú pozitívny vplyv na váš organizmus.dreamstime
StoryEditor

Sušené slivky vám pomôžu pri zápche, no tu ich účinky zďaleka nekončia. Prečo by ich mali jesť najmä ženy?

01.09.2024, 14:00
Zdravie

Prichádzajúca jeseň so sebou prináša opäť sezónne ovocie, ktoré by práve teraz vo vašom jedálničku nemalo chýbať. A prebytky nezabudnite spracovať tak, aby ste si na nich mohli pochutnávať aj počas zimných mesiacov. Slivky, ktoré sa zbierajú práve počas týchto dní si nasušte do zásoby. Na vaše zdravie majú množstvo pozitívnych účinkov.

Sušené slivky ani zďaleka neplnia len funkciu na podporu lepšej peristaltiky vašich čriev. Ocenia ich najmä dámy, ktoré sa blížia k menopauze.

Účinky na ženy

Je dobre známe, že ženy počas príchodu obdobia menopauzy, ale aj počas nej, potrebujú oveľa viac minerálov a vitamínov, ktoré podporia fungovanie organizmu. Sušené slivky obsahujú presne tie živiny, ktoré ženy v tomto období najviac potrebujú. Podporujú nielen celkové zdravie organizmu, no majú vplyv aj na stavbu kostí či celkovú psychickú pohodu. Zaraďte teda sušené slivky do vášho jedálnička. Pokojne môžu byť súčasťou vašej desiatej či olovrantu, alebo ich pridávajte do raňajkových kaší  či smoothie nápojov. Len to s nimi neprežeňte, aby ste neskončili na WC dlhšie, než by ste potrebovali a tiež preto, aby ste kvôli ním zbytočne až príliš nenavýšili svoj denný kalorický príjem.

Plné vitamínov a minerálov

Zdravotné benefity majú sušené slivky najmä vďaka vitamínom ako A, K a vitamíny skupiny B. Vďačiť však môžu aj draslíku, železu či vápniku, ktoré sú v nich bohato zastúpené. Okrem toho netreba opomenúť ani antioxidanty a množstvo vlákniny, ktoré sa v týchto plodoch nachádza.

Nie len na zápchu

Sušené slivky sú známe ako perfektné preháňadlo, keď vás trápi zápcha. Už pár kúskov dokáže črevá poriadne rozhýbať. No to ani zďaleka nie je všetko. Pravidelná konzumácia sušených sliviek sa odrazí na kvalite vašich nechtov, vlasov, ale aj kostí. Zároveň pozitívny vplývajú na váš zrak a krvný tlak. Určite oceníte aj lepšie fungovanie metabolizmu či látkovej výmeny a tiež ich odvodňujúce účinky. Okrem toho, že podporujú činnosť mozgu, zásluhy majú aj na činnosti ľadvín a pečene. A zďaleka nekončíme. Jedzte slivky pravidelne a podporíte budovanie imunity, no môžete vďaka ním stabilizovať aj hladinu cukru v krvi a detoxikujete organizmus. Mimochodom, pár sušených sliviek denne slúži aj ako prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. september 2024 09:09