Bolesti brucha môže spôsobiť aj príliš rýchle jedenie.dreamstime
StoryEditor

Bolieva vás po jedle brucho? Príčin môže byť hneď niekoľko

14.07.2024, 08:00
Zdravie

Bolesťami brucha po jedle trpí nejeden z vás. Nemusí to hneď signalizovať žiadny vážnejší zdravotný problém, no podceňovať by ste to určite nemali. Príčin môže byť hneď niekoľko. Možno len jete príliš rýchlo, alebo máte potravinovú intoleranciu, o ktorej ste doposiaľ netušili.

Parazity

Za bolesťami brucha môžu stáť aj parazity. A tie sa ani zďaleka netýkajú len detských pacientov. Prítomnosť parazitov sa diagnostikuje zo stolice a lieči sa pomocou liekov, ktoré vám predpíše lekár.

Žalúdočné vredy

Ani zďaleka ojedinelým ochorením sú žalúdočné vredy. Okrem bolestí brucha sa môžu prejavovať aj ďalšími sprievodnými javmi, akými sú bolesti žalúdka, hnačky, zvracanie či príliš rýchly úbytok na váhe. Ak vás dlhodobo trápia tieto problémy, návštevu lekára neodkladajte.

Vážnejšie ochorenia

Oveľa vážnejšie zdravotné problémy, sprevádzané práve bolesťami brucha môžu byť Crohnova choroba, ale aj zapálený žlčník, alebo gastroparéza, ktorá spôsobuje poruchu vyprázdňovania žalúdka. Nech už je dôvodom vašich častých bolestí čokoľvek, rozhodne začnite svoje problémy riešiť čo najskôr. Čím dlhšie to budete odkladať, tým viac sa váš zdravotný stav bude zhoršovať a aj následná liečba môže byť náročnejšia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. september 2024 16:14