Zbavte sa bolesti vďaka vyváženému jedlu.dreamstime
StoryEditor

Bezbolestná menštruácia aj vďaka jedálničku? Servírujte si najmä tieto druhy potravín

14.05.2024, 08:00
Zdravie

Niektoré ženy počas svojich dní musia čeliť nepríjemným sprievodným symptómom. Od kŕčov, cez nevoľnosť až po bolesti hlavy či celkovú slabosť. Proti týmto príznakom však môžete zabojovať napríklad aj prostredníctvom jedálnička, ktorý počas týchto dní zvolíte.

Ideálna skladba jedál

Keďže už viete, že máte pravidelne jesť, môžete sa začať sústrediť na to, čo si na raňajky, obed a večeru naservírujete. Váš jedálniček by mal byť v prvom rade bohatý na bielkoviny. Kuracie mäso, ryby, vajíčka, ale aj strukoviny sú tou ideálnou voľbou. K tomu nezabúdajte na dostatok ovocia a zeleniny. A ani sacharidy by pre vás nemali byť tabu. Doprajte si ryžu, zemiaky či cestoviny, no vyberajte hlavne tie celozrnné. Jednoduché cukry radšej vynechajte. Tie vám akurát rozhádžu hladinu cukru v krvi a bude nasledovať opäť hlad, prípadne ďalšia chuť na sladké.

image

Pestrá a zdravá strava vám pomôže zbaviť sa nepríjemných symptómov počas aj pred menštruáciou.

dreamstime

Záleží aj na fáze

To, čo a koľko budete jesť závisí aj na fáze, v ktorej sa vaše telo nachádza. Ak ste v takzvanej dynamickej fáze, ktorá je zhruba štrnásty deň cyklu, vaše telo oveľa viac spaľuje a potrebuje viac kalórií. Za vaše rôzne chute zodpovedá progesterón, ktorý stúpa práve v predmenštruačnej fáze. To však môžete ovplyvniť práve dostatkom bielkovín a vyváženou, zdravou stravou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. september 2024 02:19