Mudr. Mariána Oltmana - hepatológ, imunológarchív
StoryEditor

Syndróm dráždivého čreva: Predchádzanie a riešenie problému, odpovedá nám hepatológ Oltman

07.05.2024, 12:15
Zdravie

Počet ľudí, ktorých trápia problémy či už s trávením, intoleranciami, lepkom a iných rôznych črevných porúch je stále viac. Počet pacientov so syndrómu dráždivého hrubého čreva​ podľa doktora Mariána Oltmana, hepatológa a imunológa bohužiaľ rastie. Vysvetlil nám príčiny, dôsledky, ale najmä ako nepodceňovať životný štýl, aby ste sa do týchto problémov v zásade nedostali.

O tejto chorobe sa hovorí, že je to porucha medzi mozgom a črevom. Začal vysvetľovať detailne odborník na poruchy trávenia doktor Oltman. Známy hepatológ a imunológ tvrdí v zásade radšej predchádzajte tomuto problému, ako ho potom riešte. „V čreve máme milióny baktérii, dnes už existuje taký kontext, že sme super organizmus. Bez tých správnych baktérii "kamošiek" v čreve, ako hovorím strácame mnohé schopnosti, najmä schopnosť sa brániť pred rôznymi vírusmi a chorobami. Zvyšuje sa náchylnosť na nádorové ochorenia, jednoducho nie je jedno čo máme v tom bruchu. Ja tomu hovorím kompostér. Večer zjeme a ráno je kompost. To znamená, že je to skutočná masa niečo živého, hlavne čo zjeme a ako zjeme ovplyvňuje zloženie týchto baktérii a tie potom svojou činnosťou ovplyvňujú cez nervové zakončenia a činnosť mozgu," vysvetlil závažnosť dôsledkov, ak pacient problém dlhodobo nerieši. ​„Hovoríme o dialógu medzi črevným obsahom a naším mozgom. Dnes sa už hovorí o tom, aké máme správne probiotické zloženie môže ovplyvniť ochorenia ako Alzheimer či schizofrénia. Ak má niekto tri mesiace aspoň raz do týždňa nejaké ťažkosti, ktoré si uvedomuje, by mohol mať syndróm dráždivého čreva," dodal. 

„Bohužiaľ už sa blížime k tomu západnému životnému štýlu čo sa na nás podpisuje. Naša strava obsahuje veľa cukrov, málo vlákniny, veľa tukov a málo pohybu. A to je azda jediná diéta, ktoré nepomáha," zažartoval doktor Marián Oltman. Všetko čo budeme robiť z týchto elementov lepšie a lepšie je cesta k uzdraveniu. 

Prejavy u jednotlivých pacientov

  • hnačky, zápchy
  • bolesti rôzneho charakteru, intenzity, vyžarovania na podklade spazmov, distenzie
  • bolesti imitujú až NPB, bývajú potencované zápchou
  • nafúknutosť - celkový objem plynu nemusí byť zvýšený
  • zvýšená citlivosť, resp. znížená tolerancia pacientov
  • bolesti po odchode stolice buď ustúpia, alebo sa opakujú s každou jednou
  • ranné „debakle“
  • nutkanie na stolicu po každom jedle, každá ďalšia stolica býva kašovitá až vodnatá

 

Diétologička a nutričná poradkyňa Jarmila Kabátová sa venuje klientom s touto poruchou: "Základ je zmena životného štýlu, eliminovať stres a vylúčiť mnoho potravín.​ Ide o takzvanú "Low FODMAP,"vysvetľuje. 

  • bezlaktózová diéta
  • bezlepková diéta
  • nízkofruktózová diéta
  • polyoly

image

Dietologička a nutričná poradkyňa Jarmila Kabátová.

archív

Faktom je, že ide len o znižovanie problémov. Nevylieči avšak cieľom je eliminácia a zvládanie symptómov.​ Vyžaduje si odborný dohľad. Akákoľvek eliminačná diéta je nevhodná, pokiaľ nie je nevyhnutná. Riešenie problému je beh na dlhú trať. Na trhu je dnes už mnoho potravín, ktoré pomáhajú tieto ťažkosti znižovať. Jedna z nich je Talianska spoločnosť Schär celosvetovo známa svojimi výrobkami bez lepku. Na trhu je už neuveriteľných sto rokov a pokrýva sto krajín.​

Na Slovensku pôsobí 22 rokov a poskytuje 130 výrobkov. Medzi nimi ambientné, chladené a mrazené.

image

Značka Schär ponúka rôznorodý sortiment bezlepkových výrobkov vyrobených z vysokokvalitných surovín.

schär

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
07. máj 2024 15:30