Obavy z prvej terapie sú normálne, nie však neprekonateľné.dreamstime
StoryEditor

Terapia u psychológa: Ako sa pripraviť? Čo keď vám nesadne prvé stretnutie a ako prekonať obavy

20.03.2024, 13:42
Zdravie

Dávno neplatí, že psychológa či psychoterapeuta navštevujú len ľudia so psychickým ochorením. Obavy pred prvou terapiou sú normálne, nie však neprekonateľné.

Po prvom sedení vám môže byť lepšie, ale aj horšie

Rovnako ako prvý deň v práci nie je ľahký, ani prvá terapia nie je jednoduchá. „Prvá terapia môže byť veľmi vyčerpávajúca a môže umocniť pocit, že situácia človeka je zložitá a cesta k spokojnosti bude dlhá a náročná,“ vysvetľuje Mgr. Jombíková Janáková. Zároveň však dodáva, že väčšina ľudí má po prvej terapii dobrý pocit, že v sebe našli silu urobiť tento krok, a zároveň cítia ľahkosť a veľa novej energie.

Celková úľava však prichádza až po niekoľkých terapiách. Vážnejšie problémy si vyžadujú väčšie množstvo terapií, jednorazová terapia zvyčajne pomáha pri riešení krízových situácií. Cieľom terapie je však zvýšiť celkovú kvalitu života človeka, čo si vyžaduje niekoľko rozhovorov s množstvom otázok a hlbšie preskúmanie seba samého.

Navštíviť psychológa nie je hanba

Psychoterapia pomáha pri zvládaní závažných problémov, pomáha zdolávať náročné životné situácie, či dokonca uľaví pri spracovaní bolestivých zážitkov. Máte zdravotné problémy alebo vás trápia medziľudské a vzťahové problémy?

Psychoterapia alebo psychologické poradenstvo sú vhodné pre každého a môžu skvalitniť život aj človeku, ktorý nemá žiadne psychické problémy alebo problémy v medziľudských vzťahoch.

Psychológ či psychoterapeut vám predovšetkým pomôžu spoznať samého seba. Málokto však navštívi psychológa bez toho, aby ho trápil nejaký problém.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 02:16