Vývar vám pomôže ak vás položí choroba do postele.dreamstime
StoryEditor

Vďaka vývaru budete nielen zdravá, ale aj krásna. Čo všetko v sebe táto polievka ukrýva?

19.03.2024, 14:00
Zdravie

Už vaše staré mamy považovali vývar za všeliek, ktorý vám má pomôcť pri rôznych ochoreniach. Aj dnes, keď vás položí do postele chrípka či iná choroba, sa už do pár hodín nesie vašim domovom vôňa vývaru. A čo je vlastne na tejto „nedeľnej“ polievke také výnimočné?

Dôležité je, aby vo vývare okrem mäsa a zeleniny nechýbali ani kosti. Práve tie v sebe ukrývajú zázračnú silu.

Protizápalový

V silnom vývare z kostí sa nachádzajú látky, ktoré majú vplyv  na pohyb bielych krviniek. Vďaka tomu dokáže zabojovať nielen proti rôznym baktériám, ale aj zápalom, s ktorými vaše telo bojuje. Vývar je ľahko stráviteľný, no ak je doplnený o mäso a zeleninu, tak aj dostatočne sýty. Na celkové trávenie má veľmi pozitívny vplyv a upokojuje nielen váš žalúdok, ale pomôže vám aj v prípade, že vás trápi nafúknuté brucho. Z mäsa, kostí a zeleniny sa do vývaru uvoľňuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré podporujú celkovú obranyschopnosť organizmu. Ak ste zaľahli do postele s úmyslom vypotiť sa, aj s tým vám pomôže horúci vývar. Zároveň však doplní stratené vitamíny a minerály.

Aminokyseliny

V tejto tradičnej polievke sa nachádzajú aj aminokyseliny, ktoré majú pozitívny vplyv na vašu výkonnosť, pamäť, ale aj kvalitu vášho spánku. Okrem toho majú schopnosť detoxikovať organizmus a niektoré z nich ho dokonca okysličujú a tiež znižujú vysoký krvný tlak. Dôležité je, aby bol vývar varený na nízkej teplote a dlho. Čím dlhšie, tým lepšie.

image

Vývar obsahuje množstvo živín.

dreamstime

Krásna vďaka vývaru

Z mäsa, chrupaviek a kostí sa do vývaru uvoľnia látky, ktoré podporujú zdravie kostí a tiež kĺbov. Vývar by tak nemal chýbať v jedálničku žiadneho športovca či aktívneho človeka. Kolagén, ale aj kyselina hyalúronová  je nevyhnutná pre celkové zdravie vašej pokožky, vlasov, ale aj nechtov. Ak ich máte v tele dostatok, určite nebudete bojovať s ich štiepením či lámaním. Do tela ich dostanete opäť prostredníctvom vývaru.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 19:16