Parabény, ftaláty, sulfáty, acetón, ortuť či teflón – to je len zlomok prvkov, ktoré možno nájsť na mnohých kozmetických i drogériových výrobkoch.dreamstime
StoryEditor

Mirka Števková poľuje na chémiu v drogérii. Ako prečítať etikety?

19.12.2023, 15:00
Zdravie

Niekto dopodrobna študuje etikety na potravinách, niekto zas na kozmetike a drogérii. Do druhej kategórie spadá aj Mirka Števková. Zhruba 15 rokov minimalizuje chémiu, ktorú si dáva na kožu i vlasy. Čo môže, vyrába si doma sama. Z octu či kyseliny citrónovej namieša celú súpravu čistiacich prostriedkov.

Neustále vzdelávanie je zrejme Mirkin údel. Nie preto, že by musela, ale prioritne chce. I keď absolvovala strednú i vysokú školu ekonomickú, nebolo to zameranie, ktoré by jej prirástlo k srdcu. Ako podnikateľka však ocenila, že v minulosti často aj zaťala zuby a štúdium úspešne dokončila. Dvojnásobná mama aktuálne druhý rok študuje diaľkovo na jednej z austrálskych škôl. Konečne odbor, ktorý ju baví. A to arómoterapiu.

Nákup podľa intuície

Parabény, ftaláty, sulfáty, acetón, ortuť či teflón – to je len zlomok prvkov, ktoré možno nájsť na mnohých kozmetických i drogériových výrobkoch. Mirka Števková začala po pôrode prvého potomka na ne doslova poľovať. Chcela ho chrániť pred množstvom chémie, a tak začala čítať etikety a študovať na internete. Pred 15 rokmi sa však veľakrát cítila ako detektív, lebo dostupných informácií nebolo toľko ako dnes. „Na začiatku som nakupovala veľmi intuitívne. Keď som neved rozanalyzovať, čo produkt obsahuje, jednoducho som ho nekúpila. Priam ma šokovalo, keď som zistila, že prívlastok prírodný môže mať každý výrobok, ktorý obsahuje čo i len jedno percento prírodnej zložky. Ľudia si obyčajne dávajú väčší pozor na to, čo zjedia, a neriešia, čím sa napríklad natierajú. Pritom koža ako najväčší orgán tela absorbuje všetko, čo na ňu dáme,“ vraví. Aby ste si však nemysleli, že Mirka jedného dňa prišla domov a hodila do koša všetko, čo našla v kúpeľni. Neodporúča to ani iným.

Dialo sa tak postupne, keď prišla na to, ako kúpené prípravky dokáže nahradiť. Mnohé si vyrába sama, niektoré kúpi od overeného zdroja. Funguje to napríklad pri šampónoch. Viaceré totiž obsahujú peniče, ktoré boli pôvodne určené na umývanie priemyselných hál. Základom neškodných je podľa jej slov marseillské mydlo vyrobené vo francúzskom Marseille, ktoré varia v kotlíku, a obsahuje iba rastlinné oleje. „Keď deti priniesli domov vši, do šampónu som pridala čajovník i levanduľu. Keď vlasy vypadávajú, pomôže rozmarín či cédrové drevo. A to všetko v podobe čistých esenciálnych olejov,“ pokračuje.

image

Mirka Števková

amš

Namiesto vložiek malinové listy 

Kto by si myslel, že poličky na kozmetiku sú u Števkovcov prázdne, je na omyle. Práve naopak. Fľaštičiek s domácou pleťovou vodou, tinktúr, krémov či mastičiek majú aj trikrát viac, ako keď všetko nakupovali v drogérii. „Základom viacerých mojich produktov je hydrolát, čo je výsledok parnej destilácie rastlín. V krémoch je zas bambucké maslo, včelí vosk, esenciálne oleje, ktoré podporujú prirodzenú tvorbu kolagénu, prírodný vitamín E a podobne. Zároveň sú namiešané tak, aby nielen účinkovali, ale aj dobre voňali. Mojím najobľúbenejším krémom je kostihojový, kam okrem lúčnej rastliny dávam olivový a kokosový olej, prirodzený stabilizátor vo forme esenciálnych olejov a už spomínané bambucké maslo,“ objasňuje milovníčka všetkého, čo nemá žiadne chemické zloženie, prípadne len minimálne.

Mirka Števková, mimochodom skúsená odborníčka aj v oblasti marketingu, sa vôbec netvári, že všetko, čo používa, je na 100 percent prírodné. Určite je to jej cieľ, ale zatiaľ je iba na ceste za ním. Aktuálne jej najväčšou výzvou je hygienická starostlivosť počas menštruácie. Tampóny, ktoré okrem iného obsahujú napríklad oxid titaničitý, vylúčila asi pred 10 rokmi. Namiesto toho preferuje aniónové vložky či bavlnené menštruačné nohavičky. „Pamätám si, ako mi babka hovorievala, že za jej mladosti namiesto hygienických vložiek si balili ženy do bavlnenej handričky sušené malinové listy,“ hovorí na ozvláštnenie rozhovoru študentka diaľkového štúdia arómoterapie a prezrádza čo-to i z tejto oblasti. „Vyhovuje mi, že si sama určujem študijný kalendár, ktorý môže byť maximálne dva roky. Mám skriptá, píšem eseje, absolvujem kontrolné skúšky, v rámci ktorých vypracúvam pre klientov a ich problémy konkrétne návrhy terapií. Učím sa priebežne i nárazovo, podľa toho, ako mi rodinné i pracovné povinnosti dovolia.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 15:24