Andrea Hrubáarchív Mafra
StoryEditor

ROZHOVOR Krásne zuby, krásna vy: Veľa z úspechu závisí od nás samých, ako sa správne starať o žiarivý úsmev?

20.10.2023, 19:00
Zdravie

Nielen husté vlasy a žiarivá pleť sú korunou krásy. Rovné, silné, biele zuby sú tiež ideálom, ktorý sa každá z nás snaží dosiahnuť. Nie vždy sa to podarí. Veľa z úspechu závisí od nás samých, na to upozorňujú zubní lekári. Rovnako dôležitý je však aj výber dobrého zubára alebo zubárky. Mladá lekárka Andrea Hrubá poradila, ako na to.

Ako vyzerá váš rituál umývania zubov? Kedy ho vykonávate, ako dlho trvá a čo všetko používate, v akej postupnosti?

Zuby si umývam ráno len kefkou a pastou, večer je môj rituál dlhší a striedam ho podľa nálady. Najprv si umyjem zuby kefkou, buď klasickou manuálnou, alebo elektrickou, alebo celé zuby s jednozväzkovou. Následne si vyčistím medzizubné priestory medzizubnými kefkami. Vždy pridám aj niť, mám z toho potom lepší pocit. Občas použijem remineralizačný krém. Ústne vody používam len výnimočne. Čas vlastného umývania zubov si netrúfam odhadnúť, dôležitý je výsledok, a nie dĺžka umývania zubov.

Aká je najväčšia hlúposť alebo mýtus, ktorý o starostlivosti o zuby koluje?

Najväčšia hlúposť je, keď si niekto myslí, že zubný kaz má geneticky v rodine. Zubný kaz je infekčné ochorenie spôsobené baktériami, nedá sa zdediť. Bohužiaľ, pre mnoho ľudí je jednoduchšie pripísať stav zubov genetike ako faktu, že ich čistenie zubov je nedostatočné.

Čo je najčastejšia otázka, s ktorou sa na vás na sociálnych sieťach ľudia obracajú? A aká je najčastejšia v ambulancii – bude to bolieť, pani doktorka?

Na sociálnych sieťach mi veľmi často pristanú v inboxe správy, na ktoré musím, bohužiaľ, odpovedať, že cez internet neviem diagnostikovať a ani nič liečiť. Bez vyšetrenia môže byť aj dobre mienená rada škodlivá, pokiaľ nepoznám zdravotný stav pacienta. V ambulancii ani neviem, aká je najčastejšia otázka. S pacientmi sa vždy veľa a rada rozprávam, vysvetľujem, ukazujem im, mám ich veľmi rada. Keď máte dobrý prístup, pacienti vám to radi dajú pocítiť.

Akú najčastejšiu chybu robíme pri starostlivosti o zuby?

Najčastejšou chybou je stále nečistenie medzizubných priestorov a vynechávanie dentálnej hygieny.

Vie každý zubný lekár urobiť všetko? Vy by ste napríklad povedali o sebe, že ste špecialistka na čo?

Každý zubný lekár vie urobiť základné veci, ktoré sa na škole naučil. Ja sa venujem aj deťom, aj dospelým. Na čeľustnú ortopédiu a maxilofaciálnu chirurgiu však potrebuje zubný lekár atestáciu. Sú však lekári, ktorí sa rozhodnú venovať len jednej jedinej veci – napríklad sa venujú len deťom alebo len endodoncii.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. máj 2024 20:51