Zuzana Šajmovičová, akupunkturička.kk
StoryEditor

ROZHOVOR Aktívna športovkyňa Zuzana Šajmovičová vyriešila svoje problémy akupunktúrou

13.09.2023, 07:00
Zdravie

Bezmocnosť z bežnej medicíny, ale aj veľké problémy s ramenom a kolenom, ktoré si vtedy aktívna športovkyňa Zuzana Šajmovičová vyriešila práve akupunktúrou, ju priviedli na cestu tradičnej čínskej medicíny. Nadšená pacientka, ktorej vzorom sa stala práve jej vlastná akupunkturistka, sa rozhodla po štúdiu manažmentu študovať to, čo jej dodnes dáva nielen zmysel a naplnenie. Ale aj mnoho spokojných ľudí, ktorým na ich ceste za zdravím a šťastím pomohla.

Akupunktúra má svoje korene v Číne, kde sa praktizuje už tisícky rokov. V Európe sa začala šíriť až v druhej polovici 20. storočia. Máš pocit, že ešte stále veríme viac klasickej medicíne a nehľadáme alternatívy?

S určitosťou to neviem zhodnotiť, nepoznám konkrétne celoplošné štatistiky, ale z môjho pohľadu môžem povedať, že sa ľudia čoraz viac otvárajú týmto liečebným postupom. Je to určite iné ako za čias našich rodičov. Ale doba, internet, spôsob, akým sa dnes šíria informácie či pozitívne recenzie, prispeli k tomu, že sme k týmto postupom dôverčivejší. Veľakrát prídu frustrovaní ľudia, lebo si nevedia pomôcť západnou medicínou A možno jednoducho musia prísť do bodu, keď vyskúšajú všetky klasické medicínske postupy, a až potom sa otvoria nejakej inej možnosti. Komu má čínska medicína pomôcť, tomu pomôže. Nemožno sa však spoliehať len na ňu, ruku k vyliečeniu, alebo minimálne k zlepšeniu stavu treba pridať

Vieš zo svojej praxe zhodnotiť, kedy ľudia najčastejšie vyhľadávajú akupunktúru? Čo ich k tebe privedie?

Je to rôzne. Niekto je nastavený na bylinky a inú formu pomoci, iný musí najskôr vyskúšať všetky procesy v nemocnici. Niekto príde s menej závažným problémom a je zvedavý, iný príde po dlhoročných komplikáciách a keď už si fakt nevie rady. A hoci sa to nedá zovšeobecniť, je super, že akupunktúra už má za sebou niekoľko rokov „reklamy“ a pre ľudí je to stále istá forma fyzického liečebného procesu. V porovnaní s bezkontaktnými či energetickými metódami liečenia je predsa len akupunktúra uchopiteľnejšia. 

... ešte stále existujú ľudia, ktorí sa akupunktúry boja? A predstava ihiel v nich vzbudzuje strach? Poďme to vyvrátiť.

Tradičná čínska medicína sama osebe nie je len o ihličkách, ale aj o bylinných zmesiach, masážach, nahrievaní si určitých bodov, čínskom cvičení, joge či pilatese, ktoré sú tiež veľmi účinné a dobré. Ľudia sa boja azda len preto, že je to pre nich strach z neznámeho, a ja ich vôbec do ničoho netlačím. Nakoniec však bývajú prekvapení, že je to úplne v pohode. Že sú to len maličké ihličky, ktoré vôbec nebolia.

image

Zuzana Šajmovičová, akupunkturička.

 

kk

V čom teda spočíva podstata akupunktúry?

Ide o proces, počas ktorého vďaka ihličkám zo špeciálne upraveného kovového materiálu vieme stimulovať body na akupunktúrnej dráhe, čiže na meridiáne. Každý meridián prislúcha nejakému orgánu. Cez diagnostiku, ktorú musí na začiatku absolvovať každý, sa zistí príčina problému, ktorá tkvie v orgáne. Ihličky pomáhajú urobiť samotný stimul, prienik do kože je vlastne to, čo urobí potrebnú robotu.

Jej cieľom je teda dať do rovnováhy jin a jang a nastoliť harmóniu životnej energie čchi. Čo sa deje, ak v rovnováhe nie sú? Vieme to vypozorovať?

Vypozorovať, že nie sú v rovnováhe tieto dve energie, určite vieme. Taoistická filozofia, z ktorej pochádza teória jinu a jangu, v zásade hovorí o tom, že celý náš duálny svet je zložený z týchto dvoch elementov. Všetko, čo sa okolo nás deje, má svoj protipól. Tak ako má slnko mesiac, deň má noc, muž ženu, dobro zlo. Všetko na tomto svete bude musieť mať svoj protipól. Ak porozumieme tematike a naučíme sa pozorovať dianie okolo nás a vo svete, zrazu uvidíme tieto princípy takmer všade, nie je to nič zložité

Je okrem polohy ihličiek dôležitá aj hĺbka vpichu? A prečo?

Áno, hĺbka vpichu je dôležitá. Aj pri štúdiu sa študent učí nájsť nielen miesto, ale aj to, pokiaľ má ihličku zapichnúť. Sú anatomicky opísané, čiže ešte pred tým, ako sme sa v škole začali učiť ihly a pichanie, museli sme absolvovať anatómiu. Museli sme vedieť, kde sa nachádzajú aké štruktúry, do ktorých sa ihličky pichajú, kde už nie, či to, kde je miesto najvýdatnejšej energie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 12:20