Ak si chcete zachovať dovolenkový imidž, ihneď po návrate venujte čas hydratácii a výžive pokožky.Shutterstock
StoryEditor

Ako si udržať letné opálenie čo najdlhšie? Toto sú praktické tipy ako zachovať sviežu farbu pleti

12.09.2023, 13:55
Zdravie

Jemne opálená pokožka pôsobí zdravo a krásne! Ale získať ju vôbec nie je ľahké. Keď už ju počas dovolenkového obdobia získate, nechcete ju behom pár týždňov stratiť. Takto si svoje opálenie udržíte čo najdlhšie.

Tvár ako slnkom pobozkaná

Na tvár používajte prípravky s najvyšším ochranným faktorom SPF 50+, nemusíte mať obavu, aj napriek tomu bude mať po návrate z dovolenky pekný odtieň. Niektoré opaľovacie prípravky podporujú tvorbu melanínu v pokožke, ale ak si chcete udržať „zdravý“ tón pleti, pridajte do denného krému pár kvapiek špeciálneho samoopaľovacieho prípravku, ideálne 2- až 3-krát do týždňa.

V hlavnej úlohe bronzer

Bronzer patrí k letu tak isto ako svieži melón či sladká zmrzlina, lebo práve tento kozmetický zázrak stojí za tajomstvom žiarivej pleti. Bronzer dokáže okamžite dodať vašej pokožke krásny opálený odtieň. A keď sa ho naučíte správne používať, vyčaruje vám na tvári „dovolenky efekt“ aj pár týždňov po návrate. Okrem toho, ak odkukáte na YouTube pár vizážistických trikov, zvládnete s bronzerom hravo aj konturing tváre. Môžete ho použiť na celú tvár, na krk, na dekolt, na ruky, ale aj na nohy.

Ako nanášať bronzer?

1. Na štetec naberte krúživým pohybom pudrový bronzer a jemne oklepte nadbytočné množstvo. Nenaberajte si príliš veľa púdru, mohli by sa vám na tvári vytvoriť machule.

2. Bronzer naneste malými krúživými pohybmi na tie časti tváre, na ktoré prirodzene dopadá slnko – pozdĺž lícnych kostí, na okraje tváre, popri sánke.

3. Na záver môžete ešte jemne zvýrazniť – čelo, brada a nos.

 

Na trhu je veľké množstvo rôznych druhov bronzerov. Najčastejšie sú vo forme kompaktného púdru, nájdete aj obľúbené tónovacie perly alebo celé paletky. Samostatnú kategóriu tvoria gélové a krémové bronzery. Tie s trblietkami sú výraznejšie, vhodné na dovolenku či letnú párty. Na bežný deň zvoľte skôr matnú verziu. Ale nebojte sa, nemusíte sa vzdať lesku úplne – tieto prípravky použite na rozjasnenie kľúčnych kostí, ramien a dekoltu. Matné sú ideálne aj na kontúrovanie tváre. Púdrové bronzery sú multifunkčné – môžu sa aplikovať na očné viečka namiesto tieňov či ako lícenka, vyhovujú takmer každému typu pleti.

image

Bronzery nanášajte vždy pomocou kozmetického štetca.

Shutterstock

Postup

Nanášajte ich vždy pomocou kozmetického štetca, známi vizážisti odporúčajú široký štetec, ideálne z prírodných vlákien. Krémové bronzery sú vhodnejšie pre suchú pokožku, ale práca s nimi je o niečo náročnejšia a vyžaduje si prax a skúsenosti. Na aplikáciu gélových a krémových bronzerov vám postačia vaše prsty, alebo môžete siahnuť po špeciálnej hubke. Bronzer nanášajte na tvár, ale môžete ho použiť aj na rozjasnenie dekoltu, zvýraznenie kľúčnych kostí či tónovanie ramien. Farbu bronzera si vyberte jemne tmavšiu, ako je váš tón pleti. Bledej pokožke pristane svetlohnedá farba, pre stredný tón pleti je vhodný odtieň terakoty, tmavšia pleť vyzerá skvele s bronzerom s nádychom do oranžova, a ak ste tmavý typ, zvoľte si bronzer s červeným odtieňom.

Pri používaní bronzera platí staré známe príslovie, že menej je viac. Bronzer je lepšie pridávať postupne, aby ste nevyzerali umelo a neprirodzene! Bronzujúci púder sa nanáša vždy až po aplikovaní podkladovej bázy a púdra.

Nezabudnite ošetrovať celé telo

Ak si chcete zachovať dovolenkový imidž, ihneď po návrate venujte čas hydratácii a výžive pokožky. Môžete používať špeciálne prípravky, ktoré sú určené po opaľovaní, ale vynikajúce sú aj prírodné oleje – jojobový alebo arganový. Aplikujte ich ihneď po kúpeli, kým je vaša pokožka ešte vlhká.

Ak je vaša koža veľmi suchá, používajte výživný krém či olej aj niekoľkokrát denne. Vyhnite sa dlhým kúpeľom, dajte prednosť rýchlej sprche a nepoužívajte príliš teplú vodu. Na sprchovanie si zvoľte kozmetiku, ktorá vás nebude dráždiť a vysušovať. Náš tip sú jemné sprchové oleje, ktoré okrem toho, že krásne voňajú, pokožku už pri umývaní aj vyživujú. Nezabudnite pridať do vášho jedálnička potraviny s obsahom betakaroténu.

Betakarotén je červeno-oranžový pigment, ktorý sa bežne vyskytuje v ovocí a zelenine. Pomáha pokožke rýchlejšie zhnednúť, ale aj predĺžiť opálenie, preto sa odporúča v lete zvýšiť jeho príjem.

Betakarotén zároveň chráni vaše telo aj pred voľnými radikálmi zo slnečných lúčov, ktoré môžu spôsobiť predčasné starnutie buniek. Tento antioxidant je rozpustný len v tukoch, nie vo vode, a preto by ste mali vždy s týmito potravinami zjesť aspoň malé množstvo tuku. V lete si doprajte mrkvu, tekvicu, sladké zemiaky, melón, mango, marhule, slivky, papriku, ale aj čili.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 18:22