Marhuľové jadierka konzumujte s rozumom.pexels
StoryEditor

Marhuľové jadierka: Dokážu pomôcť, aj uškodiť

09.09.2023, 08:00
Zdravie

Marhuľové jadrá sú jednou z potravín, ktoré sú pomerne diskutovanou témou. Na jednej strane vám môžu pomôcť chrániť sa pred chorobami, na strane druhej môžu na vaše telo pôsobiť ako jed. A to v prípade, že to s množstvom jadierok preženiete.

Jadierka tohto letného ovocia totiž obsahujú vitamín, ktorý podľa niektorých štúdii dokáže zabíjať rakovinotvorné bunky.

Vitamín, alebo jed?

Marhuľové jadierka obsahujú amygdalín. Je to vitamín B17, ktorý však obsahuje aj látky, ktoré pôsobia na niektoré bunky ako jed. A to konkrétne na tie rakovinotvorné. Kyselina kyanidovodíková sa rozkladá v tele na látky, ktoré majú schopnosť utlmiť bolesť a tiež na zníženie vysokého tlaku. Ak by ste to však s jadierkami prehnali, môžete si koledovať o problémy. Minimálne tie s tráviacim traktom.

Prehryznuté jadierka

Jadrá marhúľ svojim tvarom pripomínajú mandle. A majú aj jemne horkastú chuť, podobne ako tieto oriešky, len trošku výraznejšiu. Na to, aby sa amygdalín uvoľnil je potrebné jadierka poriadne pohrýzť. Je to skvelý  prostriedok aj v boji proti zubnému kazu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:03