Presvedčte dieťa na oranžové jedlá.
StoryEditor

Čo môžem uvariť pre moje vyberavé dieťa, ktoré je iba oranžové jedlo? Toto sú inšpiratívne recepty

11.07.2023, 17:00
Zdravie

Nie je ľahké variť pre batoľa, ktoré má svoje obľúbené farby a chute. Oranžové jedlo je však skvelým zdrojom beta-karoténu, vitamínu C a vlákniny, takže je dobré, že vaše dieťa ich má rado. Ak k nim neinklinuje týmto jedálničkom ho zaručene zaujmete. Tu je zopár inšpiratívnych nápadov na oranžové jedlá, ktoré sa oplatí skúsiť.

Pozná to asi veľmi dobre každá mamička, keď si jej dieťa žiada iba dve jedlá dokola. Baví ho na tanieri iba konkrétna farba či jedna chuť. Nerozumiete tomu a idete už zošalieť? Nezúfajte. Podľa mnohých z vás sú to najmä rôzne odtiene oranžovej, ktoré drobca presvedčí pustiť sa do jedla.

Preto sme si pre vás pripravili niekoľko zdravých receptov, ktoré by mohli vašu ratolesť zaujať a podsuniete mu zároveň dávku vitamínov.

Karfiolová lahôdka 

Tento pokrm je zmesou karfiolu, mrkvy, cibule, cesnaku, paradajok a syra. Je to jednoduché a chutné a môžete ho podávať s ryžou alebo cestovinami.

Zapekaná zelenina

Zapekaná zelenina je vynikajúci spôsob, ako dostať do dieťaťa rôzne druhy zeleniny, ako sú tekvica, batát, mrkva, kukurica a hrášok. Môžete pridať aj syr alebo šunku pre viac bielkovín.

image

Bataty sú zdravou náhradou za zemiaky. Krásne zafarbia každé jedlo, polievku, omáčku či kašu.

Losos s kuskusom a hráškom  

Toto je tip recept, ktorý ponúka mnoho ďalších nápadov na jedlo pre deti. Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú dobré pre mozog a srdce. Kuskus je druh cestoviny, ktorý sa rýchlo varí a hrášok dodáva vlákninu a vitamíny. Stačí všetko premiešať a farebný výsledok je na svete.

Ovsená kaša s ovocím a chia semienkami 

Skvelý nápad na raňajky alebo dezert. Ovsená kaša je plná sacharidov a vlákniny, ktoré dodajú dieťaťu energiu na celý deň. Ovocie, ako napríklad marhule, pomaranče alebo mango, pridajú sladkosť a vitamín C. Chia semienka sú superpotravina, ktorá obsahuje bielkoviny, vápnik a antioxidanty.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 15:58