Prerušovaný pôst má veľa výhod.
StoryEditor

Môže vynechávanie jedla prospieť vášmu telu? Tu je to, čo veda hovorí o prerušovanom hladovaní

01.03.2023, 14:39
Zdravie

Koncept prerušovaného pôstu sa môže na prvý pohľad zdať desivý. Zostať veľa hodín bez jedla? Ani občerstvenie, ktoré by vás upokojilo? Prax ísť na určitý čas bez jedla a pochutín, robiť to dôsledne aspoň niekoľko týždňov inšpirovala mnohých výskumníkov, aby preskúmali jednu veľkú otázku: Skutočne to zlepšuje vaše zdravie?

4. Antioxidačný účinok

Ďalším mechanizmom na zlepšenie zdravia srdca je podľa vedcov lepšie udržiavanie hladiny antioxidantov v tele. Antioxidanty sú zlúčeniny v tele, ktoré zachytávajú voľné radikály. Predstavte si voľné radikály ako bandu záškodníkov, ktorí pobehujú a spôsobujú rôzne bunkové poškodenia, ktoré prispievajú k chorobám. Keď je nerovnováha v antioxidantoch alebo sú vaše hladiny nízke, môže to viesť k stavu nazývanému oxidačný stres – tieto voľné radikály vymknúť kontrole. Oxidačný stres je spojený s vyšším výskytom kardiovaskulárnych ochorení.

5. Znižuje riziko cukrovky a dolaďuje signály hladu

Ak už máte cukrovku, je dôležité, aby ste sa najskôr poradili so svojím lekárom skôr, ako urobíte veľkú zmenu vo svojej strave, vrátane vyskúšania prerušovaného hladovania. Možno by to stálo za rozhovor: Prerušovaný pôst môže nielen znížiť telesnú hmotnosť u ľudí s cukrovkou 2. typu, ale aj znížiť hladinu glukózy nalačno, inzulínovú rezistenciu

Keď produkcia leptínu funguje správne, má tendenciu znižovať signály hladu, aby ste sa neprejedali. Táto optimalizácia môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi.

5. Posilňuje imunitný systém

Vedci zistili, že existuje viacero mechanizmov, pomocou ktorých pôst má potenciál optimalizovať funkciu imunitného systému. Potláča chronický zápal a oxidačný stres, zlepšuje metabolický profil.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 00:47