V Biblii je mnoho rád pre zdravie.
StoryEditor

Toto sú liečivá známe a overené časom z Biblie

17.02.2023, 10:57
Zdravie

Už pred 2 000 rokmi mali ľudia veľké liečiteľské znalosti, možno sa o nich dočítať aj v Biblii, ako aj o prostriedkoch, ktoré na uzdravenie využíval.

Keď sa začne hovoriť o Biblii a liečení, predstaví si väčšina ľudí zázračné uzdravenia. O to nám však nejde. V Starom aj v Novom zákone nájdeme aj lekárske odporúčania a je až prekvapivé, koľko ich tam je – či už ide o ošetrenie figovou náplasťou, každodennú čašu červeného vína alebo liečenie éterickými olejmi. Liečiteľské odporúčania vo Svätom písme majú veľmi široký záber a z veľkej časti sú uznávané, ba i praktizované dodnes. Účinnosť biblických „zdravotných rád“ potvrdil aj moderný výskum. Ktoré sú kráľovnami liečivých bylín priamo z Biblie?

Myrha tíši zápaly

V Novom zákone je darom Troch kráľov a súčasťou šalviového oleja. Dnes sa myrha využíva okrem iného pri zápaloch v ústach, pretože živica a silice, ktoré obsahuje, majú hojivý účinok na pokožku. Brzdí rozmnožovanie baktérií a zmierňuje zápaly. Dnešné výskumy v oblasti fytoterapie dokázali, že myrhovník obsahuje rastlinné látky, ktoré eliminujú rozmnožovanie rôznych druhov plesní a priaznivo ovplyvňujú hormonálny systém. Zmenšujú opuchy, tíšia bolesť, najmä menštruačnú, urýchľujú hojenie rán aj hemoroidov. Priaznivo ovplyvňujú činnosť pečene, žalúdka a čriev.

Ako sa používa? 10 kvapiek myrhovej tinktúry dajte do 100 ml vlažnej vody a roztokom tri minúty kloktajte, Môžete do neho namočiť aj vatovú tyčinku a potrieť postihnuté miesta. Vhodné sú tiež bylinné preparáty s obsahom myrhy.

Všestranný puškvorec

Kniha Mojžišova hovorí o puškvorci ako o vzácnom korení. Je to vodná rastlina, z ktorej používame podzemok. Éterické oleje, triesloviny a horčiny, ktoré obsahuje, prinášajú úľavu najmä pri nadúvaní, nevoľnosti, žalúdočných kŕčoch, kolikových záchvatoch, pri slabej látkovej premene či pri anémii. Puškvorec odstraňuje nechuť do jedla, pomáha pri poškodení obličiek a je dobrým prostriedkom na prečistenie celého tela. Keď fajčiar pomaly prežúva suchý podzemok, môže sa zbaviť chuti na cigarety. Slabé oči možno posilniť, keď natrieme zatvorené viečka čerstvo vylisovanou šťavou z podzemku. Šťavu necháme niekoľko minút pôsobiť a potom umyjeme viečka studenou vodou.

 

Ak chcete zmierniť nadúvanie, problémy so žalúdkom či so zahlienenými črevami, pripravte si čaj. 2 lyžičky sušeného koreňa nechajte 5 minút lúhovať v 0,25 l horúcej ale nie vriacej vody. Potom preceďte a vypite. S dávkovaním buďte opatrní, denne nepite viac ako štvrť litra čaju. Látka zvaná beta-asaron, ktorú obsahuje puškvorec, totiž vo väčšom množstve môže škodiť zdraviu.

Víno chráni cievy

Apoštol Pavol radil Timotejovi: „Nepi vodu, ale víno, aby si ulahodil svojmu žalúdku, pretože si často chorý.“ Pod toto tvrdenie by sa moderná medicína určite nepodpísala, ale rastlinné farbivá, triesloviny a horčiny obsiahnuté v červenom víne skutočne pomáhajú proti škodlivým črevným a žalúdočným baktériám. Pohár vína (200 ml na deň) chráni pred kôrnatením tepien a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení až o 30 percent a tiež o 40 percent znižuje nebezpečenstvo vzniku obličkových kameňov. Je pravda, že pri bežnom lisovaní sa mnoho zdravých látok stráca, preto radšej kupujte víno v biokvalite.

 

Figy liečia rany

V Knihe Izaiášovej sa popisuje náplasť z lisovaných fíg ako liek na vredy. V skutočnosti tieto plody obsahujú enzým, ktorý podporuje hojenie. Použitie: Roztlačené čerstvé figy dáme na ľanový obrúsok a na 15 minút priložíme na ranu alebo na zapálené miesto. Sladké ovocie tiež pomáha pri zápche. Obsahuje vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie, a enzým ficín štiepiaci bielkoviny, ktorý funguje ako preháňadlo. Odvar z fíg v mlieku sa zasa používa na liečbu kašľa, bolestí v hrdle, pri angíne a presilených hlasivkách.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. máj 2024 04:09