Na bolesť uší pomôžu tieto prírodné vychtávky.
StoryEditor

Úľava pre boľavé uši. Takto si dokážete pomôcť

07.02.2023, 12:59
Zdravie

Cítite bolesť, pocit tlaku či svrbenie uší? Často to spôsobujú patogény, ktoré sa sem pri
prechladnutí dostanú cez nos, alebo priamo do ucha. Prírodné prostriedky tu rýchlo poskytnú úľavu.

Horčicový obklad

Horčica má protizápalový a antibakteriálny účinok na zlepšenie krvného obehu. Sušené horčicové semienka sa rozomelú na horčicovú múku. Zmiešame ju s horúcou vodou a nanesieme na kuchynskú utierku. Zaistíme šatkou alebo uterákom, necháme pôsobiť pätnásť minút. Nepoužíva sa viac ako dva krát denne, inak sa pokožka príliš podráždi. Zábal nie je vhodný pre citlivú detskú pokožku.

Bylinkový čaj

Čaj z verbeny, koreňa horca, tymianu, bazy čiernej, lipy a kvetov paliny má protizápalový účinok. V lekárni si dáme namiešať čaj v rovnakých častiach, potom zalejeme čajovú lyžičku šálkou vriacej vody a necháme 10 minút lúhovať. Pijeme trikrát denne šálku.

Cibuľové vrecúško

Esenciálne a horčicové oleje obsahujúce cibuľu zmierňujú bolesť a pôsobia protizápalovo. Na cibuľové vrecúško nakrájame cibuľku veľmi nadrobno, vložíme do utierky, preložíme a previažeme špagátom. Vrecúško jemne zohrejeme v horúcom vodnom kúpeli alebo mikrovlnke. Potom si ho nasadíme na ucho a okolo hlavy si obmotáme šatku. Necháme pôsobiť približne dve hodiny.

Kuchynská soľ

Bolesti uší sú často dôsledkom opuchnutím vedľajších nosných dutín. Domáci soľný roztok dokáže pomôcť obnoviť ventiláciu v ušiach, pretože soľ má sťahujúci a dezinfekčný účinok. Na kvapky do nosa rozpustíme 9 gramov soli v jednom litri vlažnej vody a niekoľkokrát denne si ju opatrne nakvapkáme pipetou do každej nosnej dierky alebo si ňou opláchneme nos pomocou nosnej sprchy.

Kamilková para

Parný kúpeľ na tvár s kvetmi harmančeka je osvedčený liek na ušné infekcie. Esenciálne oleje upokojujú, tlmia zápal a zmierňujú bolesť. Nosová sliznica môže opuchnúť a liečivé výpary sa nosom dostanú do uší. Do misky dáme 2-3 lyžice kvetov harmančeka, zalejeme horúcou vodou a výpary vdychujeme pod uterákom aspoň desať minút. Ak je to možné, využívame ju niekoľko krát denne.

Teplo

Boľavé uši by sa mali zvyčajne udržiavať v teple, preto by sa pri ich bolestiach mal nosiť klobúk, čiapka alebo šatka. Postihnuté ucho môžeme zohrievať aj niekoľko krát denne vrecúškom z čerešňových kôstok nahriatym v rúre. Proti bolestiam ucha pomáha aj červené svetlo a suché teplo. Je dôležité, aby bolo teplo vždy príjemné - v opačnom prípade je lepšie voliť terapiu chladom.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:57